Kadroviranja

Ekskluzivno: saznajemo tko se javio na natječaj za Muzej suvremene umjetnosti

Zagreb, 090316.
Avenija Dubrovnik 17.
Zgrada Muzeja suvremene umjetnosti.
Na fotografiji:

 Darko Tomas/cropix
Očekivao se mnogo veći odaziv za muzej za koji se godišnje izdvaja 20 milijuna kuna, no javile su se samo četiri kandidatkinje

Za natječaj u Muzeju suvremene umjetnosti, a za koji Grad Zagreb godišnje izdvaja dvadeset milijuna kuna, kako neslužbeno saznajemo, javile su se četri kandidatkinje - Snježana Pintarić, koja je dosad vodila ovaj muzej u nekoliko mandata, Vesna Meštrić, koja je viša kustosica u ovom muzeju i vodi Zbirku Richter, te Borka Bobovec, arhitektica koja je trenutačno na čelu Hrvatskog muzeja arhitekture. Za četvrtu smo prijavu naknadno saznali, riječ je o Zdenki Badovinac, koja je do prošle godine bila na čelu Moderne galerije u Ljubljani.

O kandidaturi odlučuje tročlani žiri kojemu je na čelu Ana Dević, koja čini dio grupe međunarodno priznatih kustosica WHW, a u njemu je i Nada Beroš, sada u mirovini, inače bivša kustosica ovog muzeja i s Tihomirom Milovcem koautorica prvog stalnog postava muzeja.

Iznenadila nas je, priznajemo, kandidatura samo triju osoba za ovu prestižnu poziciju, ali i činjenica da se nije javio nitko od mlađih kustosa. Svi prigovori svih onih koji su se žalili da MSU ne prati dobro suvremenu umjetnost, svi prigovori onih koji smatraju da bi to moglo biti bolje, padaju u vodu. Mogli ste se javiti.

Sadašnja ravnateljica Snježana Pintarić za sobom ima šest mandata. I kako nam govori, nije dvojila niti sekunde da li da se ponovno javi. Za pretpostaviti je da nije lako voditi muzej ovog profila, govorimo: "Nije teško ako nešto stvarno voliš, ako se tome posvetiš. Naravno, muzej je kompleksna institucija. To je dinamičan posao, ne može vam dosaditi, svaki vam dan nosi nešto drugo".

Kao jedan od glavnih problema svih proteklih godina spominjali su se troškovi režija ove goleme institucije koji su na mjesečnoj razini veliki. Malo novca ostaje za, primjerice, kupnju djela suvremenih umjetnika: "Da, sve je dodatno otežala i činjenica da je paralelno s otvaranjem muzeja počela i kriza. No, mi smo sav svoj program koji smo zacrtali i realizirali. Čak smo i ove pandemijske godine imali 47 tisuća posjetitelja. Planiramo otvoriti i novi stalni postav muzeja. Jedino što smo od programa za 2021. prebacili na sljedeću je izložba poznatog irskog umjetnika Seana Scullyja", govori Snježana Pintarić.

Vesna Meštrić nam je rekla: "Slijedom višegodišnjeg rada u Muzeju, potaknula me je želja za promjenom prije svega u programskom i organizacijskom smislu, i mogućnost stvaranja novog, pozitivnog ozračja te jačanje uloge muzeja kao referentnog mjesta u promicanju suvremene umjetnosti".

Borka Bobovec zasad ne želi davati izjave.

Grad Zagreb dosad je za ovaj muzej, pisali smo, izdvajao dvadeset milijuna kuna. No, najveći dio od tog novca odlazi na režije. Malo je, dakle, novca za otkup, malo prostora za mogućnost ozbiljnije produkcije suvremene umjetnosti.

Sve su to problemi koji će dočekati novu osobu na ravnateljskoj poziciji. Ili će već zahvatiti dosadašnju ravnateljicu, koja je s njima upoznata.

Ministarstvo kulture sudjeluje u financiranju muzejskih programa, a suvremene radove otkupljuju uglavnom uz pomoć sponzora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:35