ZELENA GRADNJA

FOTO: Apple gradi novo supermoderno eko-središte po uzoru na grad budućnosti

Američki informatički div, Apple , oduvijek je vrjednovao moderni dizajn stoga nije ni čudo da je za dizajn svojeg novog sjedišta u Cupertinu u Kaliforniji odabrao renomiranog svjetskog dizajnera Normana Fostera .

Taj slavni britanski arhitekt autor brojnih spektakularnih građevina poput vijadukta Millau , najvišeg mosta na svijetu, ili međunarodne zračne luke u Beijingu , glavnom gradu Kine.

Novi će se eko-kampus prostirati preko 148 hektara koje si je Apple priuštio kupovinom zemljišta 2006. (50 hektara) te ove godine. Nosit će naziv 'Grad Applea' (City of Apple' i predstavljat će glavno sjedište kompanije.

Projekt će biti strogo orijentiran na stvaranje samoodrživog okoliša kao i uporabu obnovljivih izvora energije.

Iako nikakvi nacrti nisu (još) procurili u javnost, prema ranijim špekulacijama nagađa se kako će kampus imati mrežu tunela koji će povezivati zgrade ne bi li se tako zadržalo što više zelenih površina.

Isto tako, Grad Applea bit će dizajniran po jednom prijašnjom projektu arhitektonske kuće ' Forster + Partners '. Riječ je o gradu Masdaru nedaleko od Abu Dhabija koji se trenutačno gradi, a po svom završetku bit će prvi na svijetu bez ikakvih emisija ugljičnog dioksida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:15