NIJE ZA ONE SLABIH ŽIVACA

FOTO: SPLIT JE DOBIO MUZEJ 'GAME OF THRONES' Zavirite u impresivnu unutrašnjost: 'Ovo je preslika serije, ledeno je, osjećate žmarce i miriše isto'

 Paun Paunović / Cropix
 

Kako televizija znade prevariti pa ljudima dodati i desetak centimetara visine, nekoliko kilograma težine.

John Snow, iliti glumac Kit Harington u stvarnom životu, jedan od glavnih junaka HBO-ova serijala "Igra prijestolja", na ekranu izgleda kao impozantan alfa mužjak širokih ramena, jake građe, piše Slobodna Dalmacija.

U seriji nije baš toliko sitna ni Arya Stark, vižljava glumica jakog karaktera, koju je fantastično odglumila Maisie Williams.

A u realnom životu?

John je visok oko 180 centimetara, a Arya je, rekli bismo u Dalmaciji, metar i lamica. Khaleesi ili Majka zmajeva viša je koji centimetar. Sve u svemu, prema kršnim Dalmatincima i Dalmatinkama oni su "minijature".

Novinarka Slobodne izmjerila je to na dosad neviđenoj hrvatskoj, europskoj, možda i svjetskoj lokaciji, u Muzeju "Game of Thrones", koji je otvorio vrata usrid svita, u centru Splita.

U Bosanskoj ulici, jednoj od gradskih žila kucavica. Tik pokraj uličice u kojoj su se snimale neke od ratnih scena serijala. Nedaleko od Dioklecijanovih podruma, u kojima je Khaleesi stavila zmajeve u zatočeništvo.

Jedan od zmajeva na ulazu dočekuje posjetitelje ove zanimljive splitske turističke akvizicije. Glavom je probio zid, razjapio goleme ralje, s oštrih očnjaka cijedi mu se slina, razrogačio je oči. I on je u stvarnoj veličini, toliko grozomoran da bi se mala djeca i oni slabijih živaca mogli čak i uznemiriti.

Zaljubljenici u seriju

– Takav je i u seriji, zapravo sve ovo ovdje je kao u seriji, ovo je preslika scena, simbola i likova sage "Game of Thrones" koju je 40 ljudi, zaljubljenika u seriju, u centru Splita stvaralo punih šest mjeseci.

Ideja nam je bila oživiti fascinantan svijet mračnih vremena, pokazati duboku tminu fantasyja, oduševiti ljubitelje najpoznatijeg planetarnog serijala, fascinirati i one koji ga nisu gledali. I naravno, Splitu dati novu ponudu, dodanu vrijednost koja je već sada prepoznata u turističkom segmentu – veli 29-godišnji zagrebački poduzetnik Luka Galić, utemeljitelj nove podmarjanske atrakcije.

Čim je diplomirao na Ekonomiji, Luka je došao u Dubrovnik tražeći eventualnu šansu za posao. I odmah je shvatio kako priča "Game of Thrones", koja se počela u njemu događati prije četiri godine, nije adekvatno valorizirana. Pa je otvorio dućan "Game of Thrones" za ljubitelje serije s obiljem izvornih suvenira. I nakon nekog vremena priču je proširio i u Splitu, koji je doživio kao nadogradnju svojeg projekta.

FOTOGALERIJA: Zavirite u muzej 'Igre prijestolja' u Splitu

– Shvatio sam da ima prostora i za novu turističku atrakciju, muzej ovakve vrste s jedinstvenom ponudom koji sam poželio otvoriti baš tu, pod Marjanom. Grad je time dobio višu dimenziju hrvatske "Game of Thrones" ideje, jer on to i zaslužuje. Otišao je korak naprijed i pred Dubrovnikom.

Muzej nudi cjelovitu priču, počinje od serije fotografija nastalih tijekom snimanja scena na ovdašnjim lokalitetima. Slijedi ih nekoliko tematskih soba, od kojih se svaka veže uz neki glavni lik. Priča se uokviruje oko njihovih figura prikazanih u stvarnoj veličini. S obzirom na to da smo u Splitu, prva soba vezana je uz Khaleesi i njezine zmajeve.

Nakon nje nižu se scene koje prikazuju Thyriona, Hodora, Jacka Snowa, Aryju i Nighta Kinga sa svojim Bijelim šetačima. Likovi nose odore i haljine kao u serijalu, koje će naša kustosica Tajana Štasni, koja je vizualom i sadržajnim konceptom oživila ovaj projekt, mijenjati kako se postav bude razvijao.

Imamo i mnoštvo izloženih detalja, štitova, koplja, predmeta sa seta, jaja, fotografija, mačeva, alatki, kaciga, zmajevih glava – veli Luka.

Kaštelanin napravio zmajevu glavu

Muzejski postav velikim je dijelom stigao baš iz HBO-ovih rezervi, no evo kurioziteta – jedan dio napravili su domaći majstori zanata. Zmajeva glava na ulazu rad je kaštelanskog akademskog kipara Mislava Katalinića, koji je sa svojim kolegama potpisao još neke izloške. Katalinić je zmajevu glava, kao djelo inovativne tehnike, stvarao mjesec dana.

– U sebi nosi željeznu konstrukciju, punjena je selotejpom, trakom i papirom, finiširana gumom koja joj daje kompaktnu, žilavu formu. Teška je oko 60 kilograma, duga je 2,20, a visoka 1,20 metara. Nas četvero kolega napravili smo još neke izloške iz muzeja – otkriva Katalinić.

A evo još nekoliko zanimljivih detalja – zidovi muzeja u jednoj su nijansi crne boje i aludiraju na mrak, led, doba snijega, hladnoće. Nakon nekog vremena počet ćete osjećati hladne žmarce i kroz ruke, noge. Stvarni su, planirani i postignuti, jer muzej i tim detaljem posjetitelja uvlači u priču.

Kako je serija hladna, mračna, tako je i muzej dobio istu dimenziju. Kroz njega se širi i poseban miris cedrovine, jasmina i lavande, drvenasta nota eteričnog ulja koja priči daje dodatnu atmosferu. Dalje vas put vodi do još jedne atrakcije, trookoga gavrana, u još mračniju, još dublju, sumorniju zonu…

– Prema Bijelim šetačima, prema ledenom tonu njihovih očiju koje vire iz tmine, iz efekta koprene dima i leda, još jedne interaktivne atrakcije ovog muzeja. Bit će tu još dosta toga, muzej će se stalno puniti novim detaljima. Mislimo da će postati važna stavka u turističkoj ponudi grada – veli Luka Galić za Slobodnu.

Dobar vjetar u leđa

Cijela ova priča ne bi funkcionirala bez dobrog vjetra u leđa, ljudi koji su od prvog trena prihvatili ideju mladog poduzetnika.

Pomoć u realizaciji pružili su, kaže Luka, Grad Split, Ivana Vrdoljak i Borka Matošić iz Turističke zajednice, direktorica Muzeja grada Splita Branka Brekalo, njezina kolegica Dijana Korljan, te Damir Žura, vođa "Kliških uskoka".

– Mislim da su prepoznali potencijal i zahvalan sam im na tome – kaže Luka, koji je već stekao navike Splićana, a jedna od njih je i ispijanje kave u "Gagi", mjestu koje doživljava kao dušu grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:31