ULIČNA UMJETNOST

FOTO, VIDEO: BANKSY KONTRA FRANCUSKE POLICIJE Novi mural koji sadrži QR kód vodi na video iz Calaisa

 REUTERS/Stefan Wermuth
Mural koji prikazuje djevojčicu iz ‘Jadnika’ Victora Hugoa sa suzama u očima i oblacima suzavca ispod nje, nalazi se preko puta Francuske ambasade u Londonu

Banksy, slavni umjetnik koji se u svom radu služi grafitima, još jednom je na sebi svojstven način kritizirao aktualnu političku i društvenu situaciju. Ovaj put se obrušio na korištenje suzavca na izbjeglicama u kampu Calais.

Mural koji prikazuje djevojčicu iz ‘Jadnika’ Victora Hugoa sa suzama u očima i oblacima suzavca ispod nje, nalazi se preko puta Francuske ambasade u Londonu. Limenka suzavca koja joj se nalazi pod nogama aludira na 5. i 6. siječnja kad je francuska policija koristila to sredstvo kako bi izbacila oko 1.500 izbjeglica iz kampa, prenosi Independent .

Premda francuska policija tvrdi da nije koristila suzavac u blizini obitelji, QR kod na njegovom muralu vodi na video na kojem izbjeglice bježe od gumenih metaka i suzavca u kampu. Ovo je ujedno prvi put da je slavni umjetnik upotrijebio QR kod u svom radu.

S ciljem osvještavanja situacije u izbjegličkim kampovima Banksy je odabrao djevojčicu koju je za originalno izdanje ‘Jadnika’, romana Victora Hugoa ilustrirao Émile Bayard 1886. godine, s francuskom zastavom u pozadini. Ona je postala simbolom svih francuskih građana koji su u Francuskoj revoluciji poginuli u borbi za ‘slobodu, bratstvo i jednakost’.

U prosincu je Banksy otkrio umjetničko djelo upravo u kampu Calais, a prikazivalo je Steve Jobsa, sina sirijskog migranta.

>>> FOTOGALERIJA

Reuters

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:12