SKANDAL

IZLOŽBA RAZJARILA DESNICU Slikar prikazuje djevojčice s raširenim nogama, nagnute preko stola, polegnute...

 Andrew Russeth / Eliazar Parra Cardenas / Flickr
Bijesne kritike izazvao je ponajviše serijama svojih fotografija djevojčice koja mu je pozirala u različitim stupnjevima razodjevenosti, i to u dobi od 8 do 16 godina

Austrijska desničarska populistička stranka FPÖ zatražila je da organizatori retrospektive poljsko-francuskog umjetnika Balthusa objave upozorenje o kontroverznoj prirodi nadolazeće izložbe u Beču.

Balthus, koji je preminuo 2001., tijekom svoje karijere više puta bio je optuživan za pedofiliju. Na njegovim slikama česti su motivi mladih djevojaka i djevojčica s raširenim nogama, nagnute preko stola ili polegnute po podu.

Bijesne kritike izazvao je ponajviše serijama svojih Polarod fotografija djevojčice koja mu je pozirala pred kamerom u različitim stupnjevima razodjevenosti, i to u dobi od 8 do 16 godina. No, u vrijeme snimanja tih fotografija Balthus je imao 80 godina i na snimanjima je bila prisutna majka modela koja je dala dozvolu. Na koncu konca, i Balthusova udovica prošle godine branila je kontroverzni opus svog pokojnog supruga.

Balthus: 'Thérèse sanjari' 1938. (foto: Eliazar Parra Cardenas / Flickr)

Balthusova izložba koja se trebala održati u veljači 2014. u muzeju Folkwang u njemačkom gradu Essenu bila je otkazana i prije otvaranja, jer se umiješala agencija za zaštitu djece zato što su trebale biti izložene i fotografije koje prikazuju maloljetnu djevojčicu.

Organizatori najavljene bečke retrospektive u Bank Austria Kunstforumu u svom očitovanju za Artnews istaknuli su kako ne smatraju da postoji potreba nekoga zaštititi od posjete umjetničkoj izložbi. U takvom slučaju, nadodali su, mnoge bi izložbe morale početi uključivati dodatna pojašnjenja publici, kao i muzeji, a na koncu i umjetnost sama po sebi.

Nije Balthus usamljen slučaj, u povijesti umjetnosti nekoliko poznatih umjetnika kao što su Caravaggio, Gustav Klimt i Robert Mapplethorpe bili su optuživani za pedofiliju. U ovome slučaju, napad je, sudeći po reakciji organizatora izložbe, bio motiviran činjenicom da se političke stranke pripremaju za predsjedničke izbore koji se u travnju održavaju u Austriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:25