PAZI MINE!

MINSKA POLJA U MUZEJU SUVREMENE UMJETNOSTI Poslušajte zvukove koje je umjetnik snimao godinu dana na 12 minskih polja

 Bojan Gagić / Facebook
Gagić je period od dvadesetak godina netaknute prirode u ekosistemu minskog polja zabilježio usmjerenim mikrofonom visokog dometa, i to na magnetofonskim trakama kojima je rok trajanja istekao devedesetih godina, onda kada su ta polja nastala

ZAGREB - Multimedijalni umjetnik, dizajner zvuka i rasvjete Bojan Gagić predstavit će od 23. veljače u MSU galeriji svoju novu zvučnu instalaciju "Između tišina", fonografski zapis dvanaest minskih polja snimanih tijekom dvanaest mjeseci.

Magnetofonska traka se u MSU galeriji razapinje i vrti u neprekinutoj petlji, a svi zvukovi reproduciraju se s internih magnetofonskih zvučnika i prisutni su istovremeno, najavljeno je iz zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti.

Rad će pokazati kako se zvučna slika miniranih područja mijenja ovisno o godišnjem dobu i lokaciji, što se bilježi snimanjem prostornih posebnosti. Riječ je o zvukovima poput šuma lišća, vjetra, ptica, obližnjih urbanih cjelina, koje ne ukazuju na opasnost tog mjesta i njegovu izoliranost nego "naglašavaju prožetost sličnih cjelina bez obzira na njihov neprirodan dodani sadržaj".

Gagić je period od dvadesetak godina netaknute prirode u ekosistemu minskog polja zabilježio usmjerenim mikrofonom visokog dometa, i to na magnetofonskim trakama kojima je rok trajanja istekao devedesetih godina, onda kada su ta polja nastala.

"I prostor i vrijeme aktivni su elementi zabilježenog zvuka; traka sadrži snimku određenog polja i zvuk (šum) dvadesetogodišnjeg oštećenja medija, čime se naglašava 'oštećenost' snimanog prostora", ističe se u najavi.

"Između tišina" svojevrstan je nastavak Gagićeva istraživanja pojma tišine predstavljenog prošle godine u Domu hrvatskih likovnih umjetnika.

Bojan Gagić je autor većeg broja ambijentalnih instalacija, performansa, kompjutorskih grafika, glazbe za eksperimentalne videoradove, fonografskih zapisa i videoradova. Aktivno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu od početka devedesetih godina samostalno ili kao dio umjetničkog dvojca Lightune G.

Sustavno se bavi luminoakustikom, field recordingom i eksperimentima vezanima uz odnose tijelo/prostor/zvuk/sjećanje. U MSU se do sada predstavio s Meandrofonom, petokanalnom interaktivnom audio-instalacijom u sklopu Dana MSU-a, audio-vizualnom instalacijom "Richterov pogled" u Zbirci Richter te svjetlosnom instalacijom na južnoj fasadi zgrade MSU-a u sklopu projekta "Za aktivnu umjetnost – Nove tendencije 50 godina poslije (1961-1973)".

Kustosica njegove nove izložbe, koja će biti otvorena do 15. ožujka, je Leila Topić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 05:18