YAYOI KUSAMA

KRALJICA INSTAGRAMA I JEDNA OD NAJSKUPLJIH AUTORICA Umjetnica koja živi u psihijatrijskoj instituciji na pragu 90. godine života otvara muzej

    AUTOR:
    • Patricia Kiš

  • OBJAVLJENO:
  • 19.08.2017. u 15:25

Artist Yayoi Kusama poses for a photograph with her artwork
Luke MacGregor / REUTERS

Yayoi Kusama

 

Japanska umjetnica Yayoi Kusama, jedna od najskupljih umjetnica danas, koju zovu i neslužbenom kraljicom Instagrama (@yayojikusamas) zbog brojnih fotografija objavljenih s njezinim radom, ujedno i jedna od najskupljih suvremenih umjetnica današnjice, ne staje niti u kasnim osamdesetim godinama.

Artist Yayoi Kusama poses for a photograph with a detail from her artwork
Luke MacGregor / REUTERS

Yayoi Kusama

Naime, od arhitekata Kume Sekkei naručila je da joj naprave muzej posvećen njezinu radu, muzej se radio u potpunoj tajnosti posljednje tri godine i sada se bliži otvaranju koje je zakazano za 1. listopada. Muzej će otvoriti izložbom pod nazivom “Stvaranje je osamljena djelatnost, ljubav je ono što vas približava umjetnosti”. U dijelu je Tokija koji se zove Shinjuku, na pet je katova, četvrti će biti posvećen njezinim znamenitim točkicama. Karte će biti puštene u prodaju već koncem kolovoza.

Naime, Kusama svijet oko sebe vidi isključivo u točkama, i to na milijune točaka, i tako i stvara. Sama tumači kako njezina “umjetnost proizlazi iz halucinacija”. Riječ je, nadodaje, o halucinacijama “koje samo ja mogu vidjeti, koje proizlaze iz mojeg opsesivno-kompulzivnog poremećaja kojeg imam od ranog djetinjstva”. Šezdesetih je godina živjela u New Yorku i izlagala ravnopravno s Andyjem Warholom i Claesom Oldenburgom, bila je jednako zapažena zvijezda ondašnje scene. Sedamdesetih se vraća u Tokijo, gdje se dobrovoljno prijavljuje u mentalnu instituciju, i tamo je ostala sve do današnjeg dana. No, preko puta bolnice ima atelje u koji odlazi na svakodnevnoj bazi, najam plaća od prodaje umjetnina.

ELIPSO

Izdvajamo