Svijet vidi u točkicama

Pogledajte ove genijalne goleme skulpture iznad Vuittona i Harrodsa slavne Yayoi Kusama, koja živi u - ludnici

Yayoi Kusama, Louis Vuitton, Champs-Elysees

 Emmanuel Dunand/Afp
Ona svijet oko sebe vidi u milijunima točaka, i tako i stvara. Sama tumači kako njezina ‘umjetnost proizlazi iz halucinacija‘

Goleme skulpture danas možda i najpoznatije umjetnice svijeta, Yayoi Kusama, posljednji su se tjedan pojavile u tri metropole, u New Yorku, Londonu i Parizu. Iznad londonskog Harrodsa, a u punoj veličini građevine u kojoj je Harrods smješten, umjetnica koja je najprepoznatljivija po šarenim točkicama, prikazana je kako slika, u bijeloj haljini, i s točkastom torbom. U Parizu je, pak, u haljini na točkice, njezina skulptura iznad Louis Vuittona, na ovaj način slave dvije godine suradnje. U New Yorku, u Louis Vuittonu na Petoj aveniji, postoji pop up dućan te prikaz umjetnice u punoj veličini, na kojemu nalikuje robotu. Sve tri skulpture pokazuju je uredno pošišane kose jarko crvene boje.

image

Yayoi Kusama, Louis Vuitton, Champs-Elysees

Khademian Farzaneh/abaca/Abaca Press/Profimedia/Khademian Farzaneh/abaca/abaca Press/profimedia
image

Louis Vuitton, Fifth Avenue, New York City

Angela Weiss/Afp

Japanska umjetnica Yayoi Kusama, jedna od najskupljih umjetnica danas, koju zovu i neslužbenom kraljicom Instagrama zbog brojnih fotografija objavljenih s njezinim radom, ujedno i jedna od najskupljih suvremenih umjetnica današnjice, ne staje niti u devedesetim godinama.

image

Yayoi Kusama, Louis Vuitton, Champs-Elysees

Emmanuel Dunand/Afp
image

Yayoi Kusama, Louis Vuittom, Champs-Elysees

Emmanuel Dunand/Afp

Ona svijet oko sebe vidi isključivo u točkama, i to na milijune točaka, i tako i stvara. Sama tumači kako njezina "umjetnost proizlazi iz halucinacija". Riječ je, nadodaje, o halucinacijama "koje samo ja mogu vidjeti, koje proizlaze iz mojeg opsesivno-kompulzivnog poremećaja kojeg imam od ranog djetinjstva". Šezdesetih je godina živjela u New Yorku i izlagala ravnopravno s Andyjem Warholom i Claesom Oldenburgom, bila je jednako zapažena zvijezda ondašnje scene. Sedamdesetih se vraća u Tokio, gdje se dobrovoljno prijavljuje u mentalnu instituciju, i tamo je ostala sve do današnjeg dana. No, preko puta bolnice ima atelje u koji odlazi na svakodnevnoj bazi, najam plaća od prodaje umjetnina.

image

Yayoi Kusama, Fifth Avenue, New York

Angela Weiss/Afp
image

Yayoi Kusama, Harrods

Edmond Terakopian/Eyevine/Profimedia/Edmond Terakopian/eyevine/profimedia

Film je o njoj svojedobno snimila Heather Lenz pod nazivom "Kusama: Beskonačnost u režiji", a mogao se pogledati i u Dokukinu KIC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:53