AUKCIJA U ART SALONU ZAGREB

KUPCI SU SE NADMETALI PREKO TELEFONA, INTERNETA, U PUBLICI NIJE BILO DOVOLJNO MJESTA 'Fantazija' Vlahe Bukovca prodana za 58 tisuća eura

Paul Andrez/Vlaho Bukovac (1855.-1922.): Fantasie ulje/platno 72,5 x 92 cm

Sinoćnja aukcija u Art Salonu Zagreb pokazala je još jednom da kod kupaca najbolje prolazi Vlaho Bukovac, pa i kada je potpisan pseudonimom Paul Andrez. Naime, slika "Fantazija", prikaz umjetnikove sestre Gjore odjevene u kimono koja "izlazi" iz slike, a kojom se 1892. godine ovaj umjetnik pojavio na pariškom Salonu, dimenzija 72,5 puta 92 centimetra, prodana je za 58 tisuća eura, što je za desetak tisuća eura nadmašilo cijenu od koje se krenulo. Slika je inače bila procijenjena na otprilike šezdeset tisuća eura i nalazila se i na naslovnici kataloga aukcije.

Art Salon je bio pun, moralo se i stajati, nadmetali su se i kupci preko telefona čiji su predstavnici sjedili u publici, ali se nudilo cifre i preko interneta, i naravno među okupljenom publikom. Bilo je ponuđeno nešto više od stotinu radova, slika, fotografija, komada namještaja i nakita. Aukcija je išla vrlo brzo, sve zajedno nije trajala više od 45 minuta.

Prvi ponuđeni rad, bakropis "Rođenje Isusovo" Andrije Medulića, brzo je prodan, kasnije je sve ovisilo o pojedinoj umjetnini. Dosta se nadmetalo za grafičku mapu Julija Knifera, koja je od početne cijene 2400 eura vrlo brzo narasla na preko 4000 tisuće, što pokazuje da ovaj umjetnik dobro kotira među kolekcionarima.

Jasna Mrakovčić, umjetnička direktorica Art Salona rekla je kako je zadovoljna konačnim rezultatom, jer je prodano trideset i šest ponuđenih umjetnina, nekih trideset posto, ostatak ide u postaukciju, koja će trajati još otprilike mjesec dana. Od Bukovca je prodana i "Koketa" koju je također potpisao kao Paul Andrez, za deset tisuća eura. No neka djela koja je potpisao svojim imenom, "Portret Emanuela Lesića" i "Djevojka" nisu prodana, već idu na na postaukciju. Nije prodana niti slika "Slikareva soba u Požegi" Miroslava Kraljevića, najskuplja ponuđena slika na aukciji, početna je cijena bila 70 tisuća eura, procjena od 80 do 100 tisuća. Slika, inače, datira u 1910. godinu, kada je umjetnik na vrhuncu svojeg stvaralaštva.

Nadmetanja je bilo za nekoliko keramika Pabla Picassa, u kojemu je sudjelovalo i par stranaca: za najvišu cijenu, oko sedam tisuća eura prodana je prva iz ponude, "Golubica na svjetlarniku". Za devet tisuća eura, pak, prodan je rad talijanskog baroknog majstora Guercina, riječ je o starozavjetnom prizoru, "Lot i njegove kćeri", nastalom u tehnici sangvine, crvene krede za crtanje. Rad se, inače, nalazio prvo kod glumca i redatelja Tita Strozzija, a potom kod, spomenutog, Borisa Papandopula. Suvremena umjetnost i fotografija nisu tako dobro prošli na aukciji, no ostaje još postaukcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:15