TRŽIŠTE UMJETNINA

Na bečkoj aukciji starih majstora se nude dva djela Blaža Jurja Trogiranina

Slike “Sveti Nikola” i “Svetac s biskupskim štapom”, oko 1430. godine

Slike 'Sveti Nikola' i 'Svetac s biskupskim štapom' Blaža Jurja Trogiranina danas će biti ponuđene na aukciji starih majstora u znamenitoj aukcijskoj kući Dorotheum u Beču.

Prethodno su umjetnine bile i izložene nekoliko dana kako bi ih potencijalni kupci mogli vidjeti. Ne treba posebno naglašavati koliko su ove slike, po svoj prilici dijelovi poliptiha, vrijedne za domaće tržište jer se radovi ovog majstora iz 15. stoljeća izuzetno rijetko pojavljuju. Dolaze iz jedne privatne umjetničke kolekcije sa Sicilije te će, svaka posebno, pod aukcijskim brojevima četiri i pet, biti ponuđena po početnoj cijeni od 30 do 40 tisuća eura.

Dimenzije su prve 44,5 puta 28 centimetara, druga je za centimetar uža, pozadina je zlatna, a na aukciji se prodaju pod talijanskom inačicom imena Blaža Jurja Trogiranina, odnosno, kao rad koji je naslikao Biagio di Giorgio da Traù.

Najskuplja slika

Aukcija ima dva dijela, svaki preko stotinu radova. Među njima su i djela Il Guercina i još mnogih znamenitih starih majstora, najviše se, u brojci, radi o radovima venecijanskih ili nizozemskih majstora. Najskuplja slika na aukciji bit će 'Kraljevi piju' Pietera Brueghela II, vjerojatno iz kolekcije grofa Roberta de Montesquiouia, koja se kasnije našla u jednoj privatnoj kolekciji. Početna je cijena između 700 i 900 tisuća eura. Ova slika ima i svoju zasebnu knjižicu.

Što se tiče Trogiranina, da je riječ o dijelovima atike njegova šibenskog poliptiha, slažu se i domaći stručnjaci. O palama u katalogu piše Mark MacDonnell, stručnjak ove kuće za stare majstore, koji se poziva na istraživanje povjesničarke umjetnosti Zoraide Demori-Staničić, a koji navodi kako su oba panela bila dijelom poliptiha koji se nalazi u Dijecezanskom muzeju u Šibeniku. Pronalazak ovih panela mogao bi možda i pripomoći rasvjetljavanju enigme gdje je, kada i zašto, ovaj poliptih rastavljen.

Raskošni okviri

Dva sveca nisu prikazana u punoj figuri, nego na pola te, kako dalje piše MacDonnell: “Jedan se može identificirati kao Sveti Nikola, dok je drugi u svećeničkoj odjeći, no nije poznato o kojemu je svecu riječ”, no čitljive su “izražajne značajke njegovih muških figura”. Oba su portreta uokvirena vrlo bogato izrezbarenim i pažljivo ornamentiranim okvirom, što je tipično za ovog autora.

Poliptih i paneli datiraju u zrelo razdoblje Trogiranina, oko 1430. godine. U radu su ovog umjetnika prisutna poznavanja venecijanske radionice, početkom 15. stoljeća, Gentile da Fabriano i Jacobello del Fiore. Tumači se kako je poliptih važan među ostalim i jer svjedoči o prisustvu Blaža Jurja Trogiranina u Šibeniku.

Podsjetimo kako su djela Blaža Jurja Trogiranina na počecima pripisivana raznim autorima, dok ih nije Kruno Prijatelj atribuirao Blažu Jurju Trogiraninu, na osnovi stilske analize. Trogiranin je zato što je najviše radio u ovom gradu. Prvi put se njegovo ime spominje 1412. u jednom splitskom dokumentu. Bio je putujući slikar, koji je radio za potrebe ondašnjih crkava, crkvenih bratovština, po čitavoj Dalmaciji. Bio je priznat umjetnik, i po nekim zapisima tog razdoblja, od svoje je umjetnosti više nego solidno živio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:24