Kvadratura

Leila Topić: Na otvaranju beogradske izložbe Posavca i Vesovića pridružio nam se i romski orkestar

Leila Topić

 Ivan Posavec/
Kustosica u zagrebačkom MSU godinu završava izložbom "Njegova podržavajuća ruka" o Dadi Matičeviću a sljedeće će godine u Galeriji Kranjčar predstaviti zbirku Voje Šindolića

Izložba ‘Krivo srastanje‘ s fotografijama Posavca i Vesovića izazvala je zanimljive reakcije: posjetitelji su željeli ući i prije samog otvorenja, a sve zbog Štulićevog oznojenog vrata - fotografije koju smo znatno uvećali i pretvorili je u tapetu koja je pokrila zid od poda do stropa. Za vrijeme otvorenja nam se, potpuno spontano, pridružio i romski orkestar", prisjeća se Leila Topić nedavno otvorene izložbe zagrebačkih fotografa u beogradskom MSU, koja je bila odgovor na retrospektivu beogradske fotografkinje Goranke Matić u zagrebačkom muzeju prošle godine. Leila je voditeljica Zbirki fotografije, filma, videa i medijske umjetnosti u Muzeju suvremene umjetnosti. A izložba koju je napravila s Lerijem Ahelom i Željkom Luketićem o legendarnom kustosu Dadi Matičeviću, koja je otvorena prije nekoliko tjedana, ispala je - prava senzacija.

"Njegova podržavajuća ruka zaista je svojevrsni fenomen. U teoriji mi, kustosi neprestano propovijedamo o društvenoj ulozi umjetnosti i kustoskog posla. Međutim, tek tijekom razgovora na posebnim programima u sklopu izložbe i vodstvima koje radimo, prilaze nam ljudi i govore koliko je Matičević bio spontan, izniman i autentičan čovjek", priča Leila Topić, koju pitamo što sprema za sljedeću godinu? I hoće li se napokon dogoditi izložba zbirke prevoditelja i prijatelja američkih beatnika Voje Šindolića?

"Vojo nam je otvorio vrata svog dubrovačkog doma, koji se pokazao kao istinski kabinet čuda književnosti, bitničke poezije i rocka, raskrilio ruke i dugo me grlio - iako me nikada u životu nije vidio. Prepustila sam se blagu Vojine zbirke koju ću izložiti u suradnji s Elvirom Kranjčar u sklopu Festivala svjetske književnost. Veseli me iduća godina jer radim s fascinantnim ljudima pokazujući fascinantne radove: od izložbe beogradske performerice Milice Rakić ili mladog albansko-talijanskog umjetnika Drianta Zenelija, pa do izložbi koje slave Juru Kaštelana, odnosno kolekciju ploča i kritičarsku strast mog pokojnog prijatelja Darka Glavana."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 18:14