UDAR NA DRAMSKI PROGRAM

NAKON 50 GODINA Ukida se kultna emisija radio drame ‘Panoptikum’

 Biljana Gaurina/CROPIX
U programskoj shemi za 2014. godinu nisu se našle ni emisije ‘Radio napetica’ baš kao ni ‘Fantastika u radio drami’

Dan nakon što je objavljeno kako je Hrvatska radiotelevizija ugasila tri radijske emisije posvećene radiodrami, među kulturnim djelatnicima vladala je konsternacija, a neki su i burno reagirali, poput glumca Žarka Savića, predsjednika Sindikata hrvatskih glumaca, koji je izjavio kako je to “katastrofa za kulturu, za jezik i pogubno za hrvatske glumce”.

Brend Dramskog

U godini u kojoj Dramski program slavi 50 godina postojanja, nije se, naime, našlo mjesta za popularne i rado slušane emisije “Panoptikum”, “Radio napetica” i “Fantastika u radio drami”, koje su se emitirale na Drugom i Trećem kanalu Hrvatskog radija. Radiokomedija “Panoptikum” bila je jedna od prvih radiodrama Dramskog programa koji se osamostalio 1964. godine, a emitirala se u večernjem nedjeljnom terminu već gotovo 50 godina. Kao najdugovječnija radijska dramska emisija bila je svojevrstan brand Dramskog programa i Drugog kanala Hrvatskog radija. “Radio napetica”, odnosno triler u dramskoj formi, imala je kasnonoćni termin utorkom, a obje je emisije uređivala Katja Šimunić. Treća ugašena emisija je “Fantastika u radio drami” urednice Nade Zoričić. Ove tri emisije nisu se, kako su nam odgovorili s HRT-a, našle u shemi za 2014. godinu zbog uredničke odluke da se kreiraju novi tematski sadržaji, u cilju osvježenja tog segmenta programa.

“Obveza nam je ispuniti postotak udjela koji Drama ima u Ugovoru s Vladom, program koji je javni interes i koji nema niti jedna postaja osim Hrvatskog radija. U tom smislu, slušatelji Hrvatskog radija neće biti zakinuti za te sadržaje. Na Drugom programu Radija u tijeku je reprizno emitiranje “Panoptikuma” i “Napetice”, ali već smo u pregovorima da za 2015. pripremimo i premijerno emitiranje te dvije vrlo popularne radio dramske emisije”, stoji u priopćenju koje su nam poslali s HRT-a.

U istom terminu

Rukovoditeljica Odjela Drame HRT-a Željka Turčinović objašnjava nam da, što se tiče emisija “Panoptikum” i “Radio napetica”, nije riječ o trajnom ukidanju, odnosno gašenju, već da su ove dvije emisije samo momentalno na “stand byu”:

- Za ono što se emitira na kanalima odgovorni su urednici kanala. Po novom ustrojstvu Hrvatske radiotelevizije, koje je počelo 1. siječnja ove godine, odlučeno je da se u ovoj godine ove dvije emisije emitiraju reprizno kako bi se smanjili financijski troškovi. No, glavna urednica Drugog kanala Jadranka Rilović shvatila je da ipak treba ove dvije emisije, te je dogovoreno kako će od 2015. godine one ići u jednom terminu u kojem će se smjenjivati, što znači da će se svaka emisija premijerno emitirati dva puta mjesečno, a uz to će se dva puta mjesečno emitirati i reprizno. To je jedan novi model koji kanimo isprobati - kaže Turčinović.

Što se tiče emisije “Fantastika u radio drami”, Turčinović ističe kako je glavna urednica Trećeg kanala Rajka Rusan smatrala kako je ova emisija “dala svoje”, te je poželjela novu emisiju za koju trenutno postoje tri prijedloga. Urednica Nada Zoričić, ističe Turčinović, neće ostati bez posla, budući da je preuzela emisiju “Radio roman” od Branka Maleša koji je otišao u mirovinu.

Zasebna cjelina

- Riječ je o jednom međuprostoru u kojem smo neke emisije pokušali modernizirati i osvježiti - objašnjava Turčinović.

Prva hrvatska radiodrama bila je “Vatra” Ive Šrepela koja je još 1927. godine emitirana na Radio Zagrebu, a ova radijska forma razvila se nakon 1964. godine, kada je Dramski program ustanovljen kao zasebna programska cjelina unutar Hrvatskoga radija.

Alternativna karijera

Ovaj program svake godine proizvede preko 120 radijskih dramskih emisija, a uz kućne dramaturge i redatelje u stvaranju emisija sudjeluju i brojni vanjski suradnici - pisci, redatelji, prevoditelji, skladatelji, dramaturzi - kao i brojni hrvatski glumci. Jedna od njih je i Jelena Miholjević, glumica Dramskog kazališta Gavella, koja nam je svojevremeno izjavila u intervjuu kako je Treći program Hrvatskog radija za nju nešto poput - alternativne karijere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:14