ARHITEKT CIJELOG SVIJETA

Norman Foster je najskuplji, ali svi žele da ih kolonizira

 Reuters
O lordu Fosteru ovih je dana izašla i prva biografija, iz pera Deyana Sudjica, direktora Dizajn muzeja u Londonu

U glavnom kazahstanskom gradu je prosječna starost stanovnika 30 godina i izgleda poput scenografije za futurističke filmove sedamdesetih. U Astani je otvoren najveći šator na svijetu s potpisom velike arhitektonske zvijezde Normana Fostera. “Khan Shatyr” visok je 150, a proteže se na 140 tisuća četvornih metara.

Najunosnija praksa

Plastični je krov napravljen tako da može izdržati ekstremne temperature u kazahstanskim stepama: plus/minus 35 Celzijevih stupnjeva. Unutar šatora nalaze se brojne plaže, bazeni, slapovi, botanički vrtovi, tereni za golf i shopping centar... sve je napravljeno samo za užitak. Recesija nije sasvim pogodila ovaj nekadašnji sovjetski ruralni gradić koji je pretvoren u metropolu zaslugom predsjednika Nursultana Nazarbajeva.

Događaj je pratio i sam arhitekt, lord Foster. Iako je prešao 75. godinu života i iako je za 300 milijuna funti prodao dio dionica svoje firme, inače najunosnije suvremene arhitektonske prakse na svijetu, Norman Foster ne staje.

Uzor Niemayer

Od malih mu je nogu uzor bio Oscar Niemayer. Autor Brazilije ušao je u 103. godinu života, i još uvijek prima narudžbe. “Uostalom, ja i ne bih znao stati, sve i da želim”, rekao je u intervjuu koji je ovih dana dao Guardianu u povodu nove knjige, njegove biografije s potpisom Deyana Sudjica.

Kontroverzi je oko Fostera mnogo. Trenutačno gradi India Tower u Bombaju, po svoj prilici najvišu zgradu na svijetu, s druge u Sierra Leoneu radi ekološku školu, cijelu od gline i blata, što sam financira kao probni projekt. Za Masdar u Abu Dhabiju osmislio je ekološki mini grad bez ugljičnog dioksida. Po gradu se putuje električnim automobilima koji voze ispod pješačkog nivoa. Ulice su tako uže i omogućuju više sjene, a inspiracija je tradicionalna arapska arhitektura, ponajviše nizovi dekorativnih panela koji štite od sunca.

Nekad siromašno dijete radničke klase, Foster je samo u jednoj godini (1999) i od kraljice dobio titulu lorda, i odlikovan je najprestižnijom arhitektonskom nagradom Pritzker. Najpoznatiji njegov rad je neboder Swiss Re, koji je promijenio lice Londona.





Odbili smo Fosterov plan za Pleso

Foster je autor aerodroma u Pekingu, koji podsjeća na oblik kineskog zmaja, dok je izuntra sve u crvenoj i zlatnoj boji. Podsjetimo kako je Norman Foster bio u natječaju za zagrebački aerodrom, na kojemu je osvojio drugo mjesto. Iako su na natječaju sudjelovali i Zaha Hadid i Shigeru Ban, upravo je Foster napravio najjači projekt, inspiriran oblikom lišća i lokalnom arhitekturom. U razumijevanju lokalnog konteksta pomogao mu je i Viktor Vrečko, hrvatski arhitekt koji je od 2005. do 2009. proveo u birou Normana Fostera, a kaže kako ga je formirala Fosterova rečenica “It is all about people”. Prošle je godine u Londonu otvorio ured Vyony. Sa Fosterom je surađivao na projektima WTC u New Yorku, nove stambene četvrti u Buenos Airesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 23:08