Prije 4500 godina

Nova saznanja o Stonehengeu: koja je simbolika Nebeskog diska, i čemu su služile zlatne kape

Stonenehegde

 Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia
U Londonu se otvara blockbuster izložba posvećena megalitskoj strukturi

Stonehenge, jedan od najčuvenijih prapovijesnih spomenika na svijetu, ostao je sve do danas veliki misterij. Stoga su se u British Museumu odlučili posvetiti mu veliku izložbu koja će, među ostalim, javnosti predstaviti nove teorije i rezultate dugogodišnjih istraživanja stručnjaka putem više od 400 predmeta nastalih između 4000. i 1000. pr. Krista. Naglasak je, kako najavljuju iz tog muzeja, na razdoblju kada je podignut Stonehenge, a o kojem šira javnost zapravo vrlo malo zna. Cilj je izložbe "The world of Stonehenge" (17. veljače - 17. srpnja 2022.) staviti Stonehenge – podignut prije 4500 godina - u kontekst razdoblja tijekom kojeg je došlo do velikih društvenih i tehnoloških promjena.

"Da bismo razumjeli svrhu tog velikog kamenog spomenika izgrađenog u nizini blizu Salisburyja, bitno je razmotriti tadašnji svijet i kulturu njegovih graditelja", ističe Hartwig Fischer, ravnatelj British Museuma.

Kustos izložbe Neil Wilkin napominje kako većina ljudi poznaje spomenik, ali ne poznaje ljude i ne zna vrijeme Stonehengea. "Ovo je izložba o ljudima koji su gradili i štovali spomenik, ali to je i priča koja nadilazi Salisbury, pa čak i Britaniju i seže daleko u kontinentalnu Europu. Vječna misterija i značaj Stonehengea mogu se u potpunosti razumjeti samo prikazom okolnog svijeta koji je to omogućio."

Neki se predmeti na ovoj izložbi odnosne na posve nova otkrića oko Stonehengea, a brojni su pronađeni na drugim lokalitetima u Britaniji i Europi.

Jedna od atrakcija na izložbi svakako je brončani Nebeski disk iz Nebre star 3600 godina koji dolazi iz muzeja u Halleu u Njemačkoj. Otkrili su ga lovci na blago 1999. godine uz pomoć detektora metala, ima plavo-zelenu patinu, a vjeruje se da njegovi zlatni simboli predstavljaju sunce, mjesec i zvijezde.

"To je najraniji konkretan prikaz kozmosa na svijetu i nevjerojatan objekt za promatranje. On kodira ključne astronomske informacije", kaže kustos izložbe. Radi se inače o jednom od najvrjednijih arheoloških nalaza 20. stoljeća.

Tu su i dvije zlatne kape, jedna je posuđena muzeja u Speyeru u Njemačkoj, "čarobni je to predmet" prekriven solarnim simbolima, dok druga u obliku zlatnog konusa, dolazi iz jednog francuskog muzeja u blizini Pariza. Što točno ovi predmeti predstavljaju ne zna se još uvijek i stručnjaci za sada nemaju neko definitivno objašnjenje.

Neki tvrde da predstavljaju kalendare kozmosa, dok drugi sugeriraju da bi sam čin njihovog nošenja dao njihovom nositelju određeni status svećenika sunca ili svećenice.

No definitivno najintrigantniji artefakt na izložbi ipak je 4000 godina stari drveni spomenik, nazvan Stonehenge of the sea ili Seahenge, koji je otkrivan na plaži u Norfolku 1998. ispod pijeska koji ga je sačuvao. Sastoji se od velikog, okrenutog panja okruženog s 54 hrastovih trupaca posloženih u krug promjera 6,6 metara.

"Ako je Stonehenge jedan od najistaknutijih sačuvanih drevnih kamenih krugova na svijetu, onda je Seahenge njegov ekvivalent u drvetu. No kako je otkriven tek devedesetih godina 20. stoljeća, još uvijek je relativno nepoznat", objašnjava Jennifer Wexler, jedna od kustosica izložbe. Iako još mnogo toga nije poznato oko ovog spomenika, prije svega njegova svrha, stručnjaci su uspjeli utvrditi vrijeme nastanka - proljeće i ljeto 2049. godine prije Krista. "Ne možemo dovesti Stonehenge na izložbu, ali možemo donijeti spomenik koji je nedvojbeno isto tako važan", zaključuju kustosi iz British Museuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:55