NEOBIČNA INSTALACIJA

NOVI RAD OLAFURA ELIASSONA ZA PARIZ Magični led s Arktika kao poziv na kontemplaciju

 AFP / Wikipedia
Eliasson smatra da je "boriti se slobodom umjetničkog izražavanja protiv onih koji uništavaju civilizaciju, danas važnije nego ikad"

Golemi ledeni blokovi s Grenlanda trenutačno su na putu prema Parizu. Riječ je o radu jednog od najboljih umjetnika na svijetu, Danca Olafura Eliassona. Zamišljeno je da budu postavljeni danas u centru grada, na Place de Pantheon, u sklopu međunarodne UN-ove konferencije o klimatskim promjenama, inače najvećeg skupa svjetskih lidera u posljednjih dvadeset godina. Ledeni blokovi smješteni su u zamrzivaču koji se obično koristi za prijevoz škampa.

Eliasson je novi rad pod nazivom "Ice Watch Paris" (čitavo se putovanje može pratiti na www.icewatchparis.com ) zamislio kao instalaciju od 12 golemih komada "magičnog leda s Arktika", kako ga naziva. "Led ima vrlo snažnu poetsku kvalitetu. Fizički utjecaj koji tako golemi komad leda ima na čovjeka uistinu je intenzivan. Vidite djecu kako ga grle, čak i pokušavaju polizati", tumači umjetnik. Instalacija je, zapravo, spomenik Arktiku: "Led koji ćemo postaviti, u centru Pariza, desetina je onoga što se istopi u sekundi tijekom ljeta na Grenlandu".

Rad je dobio i novu konotaciju nakon stradanja u Parizu. "Ako je i jedan umjetnik prikladan da njegov rad bude u Parizu ovih dana, to je Eliasson", smatra kritičar Guardiana Johnatan Jones te ističe: "Njegovi radovi pozivaju cijelo društvo na kontemplaciju, čuda prirode dovode u grad, pomažu definirati civilizaciju".

Eliasson smatra da je "boriti se slobodom umjetničkog izražavanja protiv onih koji uništavaju civilizaciju, danas važnije nego ikad".

Eliasson, koji u svojem ateljeu ima petnaestak pomoćnika, najpoznatiji je po radu "Vremenski projekt" u Tate galeriji, koji je privukao oko dva milijuna posjetitelja i tako postao najposjećenija izložba suvremene umjetnosti na svijetu. U londonsku je galeriju, podsjetimo, "prenio" Sunce.

Poznat je i našoj publici. Na Lopudu je, naime, postavio trajni umjetnički paviljon, zajedno s Davidom Adjayeom (arhitektom koji bi trebao uskoro početi graditi knjižnicu za Baracka Obamu), a na poziv Francesce von Habsburg, kolekcionarke suvremene umjetnosti.

Također moramo priznati da nas njegov rad podsjeća na vrlo dobro zamišljen, no, nažalost, neuspio projekt arhitekt Lea Modrčina koji je za Venecijansko bijenale pozvao skupinu hrvatskih arhitekata da projektiraju teglenicu, i to je trebao biti naš paviljon, usidren u luku. No, nažalost, teglenica nije doplovila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 11:09