3 MILIJUNA EURA

Otvaranje Malog rimskog kazališta u Puli režirat će Krešimir Dolenčić: ‘U Zagrebu je zadnje otvoreno kazalište bilo HNK 1895.‘

 Goran Sebelic/Cropix
Režiser Aleksandar Švabić najavio je nastup gladijatora, plesača, glumaca, pjevača

Veliki spektakl očekuje se u petak navečer u Puli kada se konačno otvara obnovljeno Malo rimsko kazalište, još jedna nova atrakcija najvećeg istarskog grada. Otvaranje je upriličeno u sklopu proslave Dana grada Pule i bit će definitivno centralni događaj koji će biti uživo prenesen i na nacionalnoj televiziji u petak navečer. Program se nastavlja i u subotu velikim koncertom slovenske glazbene atrakcija Perpetuum Jazzile. Svečanost otvorenja pratit će raskošni glazbeno – scenski program u režiji Krešimira Dolenčića i Aleksandra Švabića.

- Malo rimsko kazalište je projekt koji je vodio Arheološki muzej Istre s Turističkom zajednicom Pule te u suradnji s Gradom Pule i uz potporu Ministarstva kulture i medija te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a. Vrijedan je oko 3,3 milijuna eura, od čega je Ministarstvo kulture osiguralo 1, 6 milijuna eura, SAFU (Središnja agencija za financiranje i ugovaranje) 1,1 milijun eura te Arheološki muzej Istre 600 tisuća eura. Ovo je jedino očuvano rimsko kazalište u Hrvatskoj. Znamo za još dva rimska kazališta – nekadašnje veliko u Puli i rimsko, odnosno grčko kazalište na Visu, ali onu su potpuno nevidljiva i nemoguće ih je koristiti za kulturne manifestacije, kazao je danas na konferenciji za novinare u Puli koja je najavila otvorenje avnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo. Dodao je da je ideja pri obnovi ovog vrijednog antičkog spomenika u starom gradu bila da se kazalište koristi za istu funkciju za koju je i bio napravljen u doba Rima.

image

Matej Meštrović, Darko Komšo, Aleksandar Švabić, Krešimir Dolenčić

Goran Sebelic/Cropix

- Prvi takvi pokušaji su bili devedesetih i dvijetisućitih godina kada je tu bio cijeli niz koncerata i događanja. Bilo je to mjesto koje je bilo odlično za manifestacija. Nadamo se da će novootvorenu malo rimsko kazalište biti mjesto gdje će se događati odlične stvari – predstave, koncerti, mjuzikli i druga događanja, kazao je. Veli da je ova nulta godina kada će se isprobati kako kazalište funkcionira da bi se moglo dodatno opremiti za nadolazeće godine.

- Otvaranje je 5. i 6. svibnja, kako stvari stoje bit će dobra vremenska prognoza. Izravan prijenos otvorenja u petak bit će na HRT3. Vrata kazališta se otvaraju u 19.30 sati, a prijenos počinje u 20.30 sati. U subotu je koncert Perpetuum Jazzile, a podijeljeno je 1560 karata. Time smo dosegli plafon, kazao je Komšo. Krešimir Dolenčić je kazao da se ovdje ne radi samo o otvorenju kazališta.

image

Krešimir Dolenčić

Goran Sebelic/Cropix

- Otvara se obnovljeni spomenik kulture, a i u Hrvatskoj se rijetko kada otvaraju kazališta. U Zagrebu je zadnje otvoreno kazalište bilo HNK 1895. godine. Zahvalni smo na tome ja i svi moji kolege i svi oni koji će nastupati na ovakvom pothvatu. Program je jednim dijelom protokolaran, drugim dijelom da se vidi što se može, a trećim dijelom da se vidi što sve Pula ima. Većina izvođača su lokalni. Nastojali smo proći kroz povijest te naznačiti što bi se u ovom prostru moglo dogoditi. Imamo i autorsku glazbu koja je posebno skladana za ovu prigodu, a potpisuje je skladatelj i pijanist Matej Meštrović. Uz to, pokazat će se mogućnosti ekrana na zgradi Arheološkog muzeja, kazao je Dolenčić. Režiser Aleksandar Švabić najavio je pak nastup gladijatora, plesača, glumaca, pjevača.

- Zahvaljujemo svim suradnicima, izvođačima i autorima. Ima nas jako puno, a među njima su Tea Bašić, Ivona Medić Nikolić, Deni Šesnić, Petra Blašković, Marko Bolković, Matej Meštrović, Medvid Produkcija, Luka Mihovilović, Rade Radolović, a tu su i gladijatori, plesači i ostali. Bit će i dosta iznenađenja, najavio je Švabić. Meštrović je dodao da je u Puku došao prije dva danas pola svog studija iz Zagreba.

- Radit ćemo do zadnjeg trenutka. Izazovan i inspirativan posao je otvoriti ovakav jedan prostor star dvije tisuće godina. To je velika odgovornost, ali je i jako inspirativno, zaključio je Meštrović.

image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix

U prvom stoljeću naše ere, Malo rimsko kazalište stoljeću služilo je kulturnim potrebama tadašnjeg stanovništva Pule. Obnovljena verzija danas može primiti oko 1250 osoba te će, kao i nekad u antičko doba, biti medij za susrete publike i umjetnika, različitih izvođača scenske umjetnosti i njezinih poklonika. Važno je istaknuti kako je nakon gotovo dva desetljeća zapuštenosti, Malo rimsko kazalište obnovljeno kontrastnom metodom, upotrebom čelika i bijelog betona, pri čemu se iznimna pažnja posvetila tome da temelji nove konstrukcije nigdje ne dodiruju niti ugrožavaju rimske ostatke građevine.

Tribine su u cijelosti izgrađene bez matica i vijaka kako se ne bi narušila akustika prostora, a stube visinom i dubinom odgovaraju izvornim proporcijama, pri čemu se poštivao omjer 1:2, prema naputku iz "Deset knjiga o arhitekturi", čuvenog rimskog arhitekta iz 1. stoljeća prije naše ere, Vitruvija.

Dio projekta Malog rimskog kazališta Europe je i monumentalni, 330 četvornih metara veliki ekran koji je postavljen na pročelje Arheološkog muzeja Istre. Projekt rekonstrukcije Malog rimskog kazališta dobio je počasno priznanje na Piranskim danima arhitekture, a nominiran je i za arhitektonsku nagradu "Bernardo Bernardi".

Obnova Malog rimskog kazališta financirana je iz europskih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj te sredstvima Ministarstva kulture i medija, kao i vlastitim sredstvima Arheološkog muzeja Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:37