SLAVNI ‘POLJUBAC‘

Preminula je žena s kultne fotografije poljupca u Parizu 50-ih, a ovo je njezina životna priča: ‘Nismo se mogli prestati ljubiti...‘

Françoise Bornet

 Eric Feferberg/Afp/Profimedia/Eric Feferberg/afp/profimedia
‘Bila sam sa svojim dečkom, ljubili smo se stalno i posvuda. Robert Doisneau je bio u tom baru i zamolio nas je da nas snimi‘ rekla je u jednom razgovoru tadašnja studentica glume

Crno-bijela fotografija "Poljubac kraj vijećnice" ("Baiser de l‘Hotel de Ville) francuskog fotografa Roberta Doisneaua jedna je od najprepoznatljivijih fotografija na svijetu. Snimljena je 1950. godine u Parizu i prikazuje strastveni poljubac mladog para usred gradske vreve.

Tada mlada djevojka Françoise Bornet, koja je na fotografiji ovjekovječena uz svog tadašnjega dečka, umrla je u 93. godini života, piše The Guardian.

image

Fotografija

-/Čtk/Profimedia/-/Čtk/profimedia

U vrijeme kada je ovaj prizor snimljen Bornet, dvadesetogodišnja studentica glume, još je koristila djevojačko prezime Delbart. Mlada djevojka jednoga je proljetnoga dana sa svojim dečkom Jacquesom Carteaudom, također studentom glume, sjedila u kafiću kada ih je zapazio fotograf koji je za američki časopis Life trebao proizvesti seriju fotografija koje ilustriraju ljubav u Parizu.

"Ja sam Robert Doisneau, djelujete mi šarmantno i zanima me biste li se pristali ponovno poljubiti, no ispred moje kamere", prenijela je Bornet jednom prilikom na francuskoj televiziji fotografove riječi.

image

Françoise Bornet i njen suprug u aukcijskoj kući Dassault u Parizu s fotografijom " Baiser de l‘Hotel de Ville"

Joel Saget/Afp/Profimedia/Joel Saget/afp/profimedia
image

Robert Doisneau, izložba, Torino, 2022.

-/Lapresse/Profimedia/-/lapresse/profimedia

"Bila sam sa svojim dečkom i nismo se mogli prestati ljubiti. Ljubili smo se stalno i posvuda. Robert Doisneau je bio u tom baru i zamolio nas je da mu poziramo", ispričala je jednom također.

Doisneau je par fotografirao na nekoliko pariških lokacija, a o činjenici da fotografija nije uhvatila spontani trenutak, uvijek je otvoreno govorio.

Nakon što je objavljena u časopisu Life, fotografija je promptno pala u zaborav, no nekoliko desetljeća kasnije, u osamdesetima je pretvorena u postere i razglednice koji su portretirali pariške romanse. Fotografija je postala simbol nostalgije za Parizom i ode mladenačkoj ljubavi i spontanoj strasti. Uslijedilo je i ludilo s kalendarima, šalicama i zavjesama za tuš.

Kada je "Poljubac" 1988. godine objavljen u časopisu Télérama, nekoliko je francuskih parova tvrdilo da su upravo oni slavni ljubavnici te svoja prava potraživali čak na sudu, koji je slučajeve odbacio.

Potvrđeno je da je Bornet model s fotografije. No, kako se na fotografiji njeno lice ne može raspoznati, za prava nije mogla dobiti novčanu naknadu.

Tvrdnje drugih parova da su upravo oni par sa slike, Bornet su uznemirile. "Osjećala sam e kao da su mi ukrali sjećanja. a to su bila divna sjećanja na mladost, ugodna i nježna", rekla je Bornet, koja je 2005. godine primjerak originalne fotografije, koji je dobila od Doisneaua, prodala. Fotografija je na aukciji postigla cijenu od 150 000 eura.

Nakon prekida mladi su ljubavnici pronašli nove partnere te stupili u brakove. Carteaud je živio u središnjoj Francuskoj te preminuo prije nekoliko godina. Kada je imao 65 godina, pročitavši članak o komercijalizaciji te fotografije javio se Le Mondeu žaleći se što se o fotografiji, koja je dio povijesti fotografije, govori samo kroz prizmu novca.

Doisneau je pak nakon spomenute fotografije nastavio fotografirati svakodnevne prizore diljem Pariza i njegovog predgrađa te diljem Francuske. Radio je i na projektima izvan Francuske, poput onoga u Palm Springsu. "Pokušavao sam prikazati svijet u kojem bih se i sam dobro osjećao, gdje su ljudi ljubazni, gdje sam pronašao nježnost koju sam želio primiti. Moje su fotografije poput dokaza da bi takav svijet mogao postojati", rekao je 1990. godine za Entre Vues.

Njegova djela iz Pariza i Palm Springsa, uključujući "Poljubac kraj vijećnice", dio su izložbe Robert Doisneau: Le Merveilleux Quotidien, koja se do 28. siječnja može pogledati u Nici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:22