TAJNA STAROG MAJSTORA

PRONAĐENO REMEKDJELO LEONARDADA VINCIJA Švicarski sef skrivao nikadviđeno djelo čija skica visi u Louvreu

Slika iznimno nalikuje slavnoj skici olovkom iz 1499. godine koja prikazuje talijansku plemkinju Isabellu d'Este, jednu od najutjecajnijih Talijanki svog vremena, koja visi u pariškom Louvreu

U privatnoj zbirci 400 umjetničkih slika pohranjenih u jednom švicarskom sefu otkrivena je slika Leonarda Da Vincija za koju se nije sa sigurnošću znalo ni da postoji. Slika iznimno nalikuje slavnoj skici olovkom iz 1499. godine koja prikazuje talijansku plemkinju Isabellu d'Este, jednu od najutjecajnijih Talijanki svog vremena, koja visi u pariškom Louvreu.

Carlos Pedretti, stručnjak za djela Leonarda Da Vincija sa Sveučilišta Kalifornije, ustvrdio je za talijanski Corriere della Sera kako se bez sumnje radi o djelu slavnog slikara.

Metoda određivanja starosti materijala metodom radioaktivnog izotopa ugljika, provedena u laboratoriju Sveučilišta u Arizoni, potvrdila je s 95 posto pouzdanosti da je portret naslikan u razdoblju između 1460. i 1650. godine.

Dodatno testiranje pokazalo je također da se pigmenti boje podudraju s onima koje je Da Vinci koristio tokom cijelog svog života.

Ispitivanje porijekla ove slike traje već tri i pol godine, a stručnjaci će nastaviti istraživati u kojoj su mjeri na slici radili Da Vincijevi učenici. Ukoliko se nepobitno dokaže autorstvo ove pronađene slike, to će okončati dugogodišnja nagađanja povjesničara umjetnosti koji su smatrali da je Leonardo Da Vinci nakon skiciranja Isabelle d'Este izgubio volju da je naslika.

Nisu još uvijek svi stručnjaci potpuno uvjereni da se radi o Da Vinciju, jer je slika naslikana na platnu, dok je renesansni majstor običavao slikati na drvu. Iz istog je razloga odbačeno autorstvo Da Vincija u slučaju mlađe verzije slike Mona Lise, koja je pronađena prošle godine također u švicarskom sefu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:35