LA BELLA PRINCIPESSA

DJELO PROCIJENJENO NA 150 MILIJUNA NASLIKAO FALSIFIKATOR? 'Leonardova plemkinja zapravo je blagajnica Sally iz Boltona'

Poznati britanski krivotvoritelj Shaun Greenhalgh tvrdi da je on zapravo autor slike “La Bella Principessa” (Lijepa kneginjica) koja je prošle godine pripisana velikom Leonardu da Vinciju i nakon toga procijenjena na vrijednost od 150 milijuna eura.

Greenhalgh, koji je više puta uspio preveslati stručnjake mnogih svjetskih muzeja i koji je zbog tih krivotvorina bio i četiri godine u zatvoru nakon što je otkriven, tvrdi, dalje, da mu je kao model za Leonardovu sliku poslužila blagajnica pod imenom Sally koju je pronašao u supermarketu u Boltonu, odakle je sam rodom. Sliku je naslikao 1978. godine, tvrdi dalje, a model, blagajnica Sally bila je, sjeća se, “vrlo samouvjerena i bezobrazna”.

Izložba u muzeju V&A

O slici, dimenzija 33 puta 23,9 centimetara, i njezinoj autentičnosti profesor povijesti umjetnosti na Oxfordu, Martin Kemp, napisao je i knjigu. Tumači kako je jedna od pretpostavki da je mlada djevojka, “La Bella Principessa”, supruga jednog od Leonardovih pokrovitelja, te da je slika nastala oko 1490. Pretpostavljalo se, možda, i da je riječ o Bianci Sforza, izvanbračnoj kćeri Ludovica Sforze, koja je umrla vrlo mlada. Naslikana je kredom i tušem, na listu pergamenta naknadno nalijepljenom na drvenu podlogu, iz profila i vrlo elegantna i lijepa.

Ugledni profesor Martin Kemp smatra da se lopovu kao što je Greenhalgh ne treba vjerovati. Francuski laboratoriji potvrdili su da je materijal na slici star najmanje oko 250 godina, a navodno je na slici i otisak desnog kažiprsta ovog slikara.

Međutim, Greenhlagh tvrdi da je i na području datacije moguće prevariti stručnjake ako se zna što se radi. Za početak, kupio je platno anonimnog majstora iz razdoblja u kojemu je živio Da Vinci i preslikao ga. Slikao je, nadalje, naopačke jer je Leonardo bio ljevak, a on je dešnjak, a spominju se i recepture koje uključuju bagremovo stablo i zdrobljeni hrast. Od Greenhalgha su, uostalom, ranije kao autentične kupovane egipatske skulpture, rimske umjetnine, djela Paula Gauguina, a on je sam zaradio milijune dok ga nisu bio otkrili. Znameniti Victoria&Albert muzej priredio mu je samostalnu izložbu kako bi podigao svijest o krivotvorinama. Metropolitan policija tumačila je da je riječ o “krivotvoritelju s najraznolikijim spektrom poznatim u povijesti”.

Kupljena u Christie’su

Slika je, inače, prije nekoliko godina bila na aukciji u Christie’su u New Yorku, udovica poznatog talijanskog antikvara Giannina Marchiga prodala ju je kanadskom kolekcionaru Peteru Silvermanu za oko 20 tisuća dolara, a vodila se kao djelo nepoznatog autora iz nazarenske škole nastalo u 19. stoljeću. Tek nakon ove aukcije, na kojoj je Silverman kupio sliku, počele su pretpostavke o Leonardu.

U svakom slučaju, nakon istupa najpoznatijeg svjetskog krivotvoritelja sjeme sumnje je bačeno. Ako je jednom uspio prevariti stručnjake, misli se, zašto to ne bi mogao opet. No, s druge strane, krivotvoritelj je upravo izdao autobiografiju, a ovo bi mu mogla biti dobra reklama. Možda bi blagajnica Sally, ako joj se uđe u trag, pomogla riješiti dilemu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:54