6. DEVICE ART FESTIVAL U MSU

SUTRA SE OTVARA IZLOŽBA 'STROJEVI NISU SAMI' Upoznajte svijet emotivnih robota i senzualnih strojeva

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 17.12.2018. u 15:50

Zhang Ga

 

“Posvuda, samo strojevi, strojevi koji nisu sami.” Ova upečatljiva izjava kustosa ZHANG Ga u samom je srcu šestog izdanja Device_art festivala i njegove velike centralne izložbe Strojevi nisu sami koja će se otvoriti sutra, 18. prosinca u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti s početkom u 19 sati. Izložba će predstaviti 21 rad i 25 međunarodnih umjetnika koji mapiraju suvremeno djelovanje strojeva i ljudsku kohabitaciju s njima.

 

Device_art festival pokrenuli smo prije 15 godina kao festival koji se bavi tehnološkim napravama, strojevima i robotikom u suvremenoj umjetnosti. Od tih početaka puno se toga promijenilo. Složenost teme tehnologije u umjetnosti i životu impresivna je - jednako kao i broj i kvaliteta umjetnika na međunarodnoj sceni koji se danas tom temom bave, kroz velike i kompleksne projekte, istraživanja na samom rubu znanstvene fantastike, futurističke i distopijske vizije, elaborirane teorijske koncepte koji analiziraju i rasvjetljuju odnose između stroja, čovjeka, društva, politike, prirode, istaknula je Ena Hodžić, jedna od organizatorica programa Device_art festivala.

 

Najbolje od svjetske suvremene umjetnosti

 

Centralno događanje festivala izložba je "Strojevi nisu sami" koja će biti postavljena na 1500 m2 prostora u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Radovi umjetnika predstavljaju najbolje od svjetske suvremene umjetnosti koja se bavi tehnologijom, robotikom i mašinama te temama poput umjetne inteligencije i kibernetike. Ukorijenjena u lokalnu zajednicu i okoliš, izložba odražava ideju strojne ekologije - svjetonazor ujedinjenosti u cjelinu koja prosperira tako da svakom svome dijelu, s jednakom pažnjom, poštovanjem i značenjem, osigurava mjesto unutar te cjeline. Veličina produkcije ovogodišnje će izdanje festivala ubrojiti među najveća događanja u suvremenoj novomedijskoj umjetnosti u Hrvatskoj u posljednjih 10 godina, i učvrstiti poziciju Zagreba i Hrvatske na globalnoj umjetničkoj mapi.

 

Zagreb na globalnoj umjetničkoj mapi

Navid Navab

 

U Zagreb dolaze neka od velikih imena novomedijske scene iz cijeloga svijeta kao što su Ralf Baecker (Njemačka), Martin Howse (Velika Britanija), Marnix de Nijs (Nizozemska), Ief Spincemaille (Belgija), Navid Navab (Kanada/Iran) i Wang Yuyang (Kina).

Ralf Baecker

 

Na izložbi će se predstaviti i golemi umjetnički projekt "Empathy Swarm" koji će u svojoj konačnoj fazi rezultirati rojem od 100 interaktivnih robota koji reagiraju na ljudske emocije. Autori ovog fascinantnog projekta su Adam Donovan (Australija/Austrija) i Katrin Hochschuh (Njemačka). Uz istaknute svjetske autore, na izložbi će se predstaviti i hrvatski umjetnici Silvio Vujičić, Mirjana Vodopija, Tin Dožić, Siniša Lordan i Vladimir Novak.

Siniša Lordan

 

Za vrijeme festivala Zagreb će postati najveće regionalno okupljalište kreativaca, umjetnika, inženjera, znanstvenika i tehnologa. Festival će ponuditi brojne popratne atraktivne sadržaje za sve uzraste, od edukacija za umjetnike i građane do kino programa.

Radno vrijeme izložbe "Strojevi nisu sami" u zagrebačkom MSU je od 11 do 18 sati, svaki dan osim ponedjeljka. Cijena ulaznice je 30 kuna (20 kuna za studente i grupe građana, a 15 kuna za studentske grupe). Svake subote u 16 sati bit će organizirano besplatno vodstvo za građane na hrvatskom jeziku.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo