POŠTO REMEK-DJELO?

Tržište umjetnina: Kriza je prošla, cijene će tek eksplodirati

 AFP
Nakon što je u par mjeseci dva puta srušen svjetski rekord, dealeri potvrđuju oporavak tržišta

ZAGREB - Recesija je svugdje oko nas, a na tržištu umjetnina neprekidno se ruše rekordi. Prije nekoliko mjeseci Giacomettijeva je skulptura “Hodajući čovjek” (jedan od osam postojećih primjeraka moći ćemo vidjeti i na velikoj izložbi ovog kipara koja početkom lipnja dolazi u Umjetničku galeriju Dubrovnik) prodana za 104,3 milijuna dolara, čime je nadmašila Picassova “Dječaka s lulom”.

Klasičan primjerak

Giacometti je tržištem “vladao” kratko. Picasso se ponovno vraća na tron i cijenom nadmašuje autora ikonskih i dijaboličkih skulptura: slika “Akt, zeleno lišće i poprsje” iz 1932. prodana je na aukciji u Christie’su u New Yorku za nevjerojatnih 106,4 milijuna dolara. Prikaz je to ženskog akta u interijeru, sa zabačenom glavom i u zanosu, dok je u pozadini tegla s filadendronom i bista, dakle jedan dosta klasičan rad ovog majstora. Toliko klasičan da ga je Frances Lasker Brody, iz čije je zbirke ponuđen rad, 1950. godine kupila za 17 tisuća dolara.

Otporna remek-djela

Kolekcionarka iz Los Angelesa preminula je prošle godine, a sliku je prodala njezina obitelj. Kupac koji je nadmašio svojih šest protivnika na aukciji za sada je anoniman.

- Strano se tržište umjetnina oporavlja, no ta je slika prodana i zato što je remek-djelo, a u njih se uvijek isplati ulagati, neovisno o ekonomskoj krizi - tvrdi Jasna Mrakovčić iz galerije Grubić. Isto za Bloomberg tvrdi i Guy Bennett, njujorški trgovac umjetninama: “Remek-djela su otporna na recesiju”.

Osim što najbolje prolaze najskuplje umjetnine, stručnjaci se slažu kako je tržište doživjelo procvat jer bogataši trenutačno i nemaju puno izbora u što ulagati. U razdoblju recesije ljudi prodaju i vrijedne i dugo čuvane obiteljske umjetnine.

Dok se naše tržište umjetnina po cijenama ne može usporediti sa svjetskim, po jednom može: najbolje prolaze klasični majstori moderne umjetnosti. Iako se naši autori pojavljuju na međunarodnim aukcijama, gotovo ih u pravilu kupuju domaći kolekcionari.

Hrvatski majstori

Reljef “Bogorodica s djetetom” renesansnog majstora Ivana Duknovića prodan je za više od 2 milijuna kuna, a kao nacionalnu vrijednost kupila ga je Vlada RH, posredstvom Flore Turner, našeg kulturnog atašea u Londonu, koja često nalazi djela naših umjetnika na aukcijama. Turner je bila i na aukciji prošle godine u New Bond Streetu, kada je reljef Ivana Meštrovića “Skidanje s križa” prodan za 1,8 milijuna kuna, čime je nadmašilo “Ružu” istog autora prodanu za 761 tisuću kuna. Kiparu je za “Ružu” pozirala prva supruga.

Za najskuplju sliku Picassu je pozirala ljubavnica Marie Therese Walter. Plavokosa ljepotica, majka njegove kćeri Maye, u tom ga je razdoblju dijelila s tamnokosom Dorom Maar, a tih godina, kada je nastala i slika, zbila se i poznata tučnjava dviju žena u umjetnikovu ateljeu. Picassov “Portret Dore Maar s mačkom” na četvrtom je mjestu najskupljih umjetnina u povijesti, a slijedi lijepa Klimtova muza Adele Bloch Bauer.

Top 10 hrvatskIh umjetnina: 2 milijuna kuna koštao je Ivan Duknović

- Ivan Duknović: Bogorodica s djetetom - 2,176.000 kuna

- Ivan Meštrović: Skidanje s križa - 1,813.507 kuna

- Ivan Meštrović: Portret Ruže - 761.672 kuna

- Vlaho Bukovac: Adam i Eva - 725.402 kuna

- Vlaho Bukovac: Akt - 725.402 kuna

- Vlaho Bukovac: Portret slikara s obitelji - 678.251 kuna

- Vlaho Bukovac: Kupačica - 533.171 kuna

- Julije Klović: Posljednji sud - 398.971 kuna

- Edo Murtić: Kompozicija - 181.350 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:56