IZLOŽBA NA OTVORENOM

UMJETNIČKI RAD NA POSLOVNOJ ZGRADI Helena Klakočar zagovara harmoniju ekologije i tehnološkog napretka

 press

Umjetnički rad akademske grafičarke Helene Klakočar postavljen je jučer na pročelju zgrade tvrtke CROZ u zagrebačkom kvartu Savica, kod raskrižja Slavonske avenije i Avenije Marina Držića. Kako javlja Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, tisuće ljudi će tako imati priliku tijekom tri mjeseca osvijestiti važnost harmonije ekologije i tehnološkog napretka koja je prikazana na plakatu dimenzija 12 x 4,80 m.

Helena Klakočar u svom radu, kao autor grafičkih novela, propitkuje odnos i zagovara harmoniju između ekologije i tehnološkog napretka. Sama kaže kako, „iako odgovore na pitanja hoće li na primjer u budućnosti pčele roboti oprašivati biljke ili će narušiti prirodni tok stvari ili će pak leteći roboti, kao u nekom distopijskom scenariju, postati oružje u nepozvanim rukama, ne znamo, suprotstavljanje tehnološkom napretku je uzaludno. Napredak treba prihvatiti, ali treba i pronalaziti mogućnosti u kojima će tehnologija koristiti, a ne uništavati naš okoliš, hranu i zrak.“

„Svjesni važnosti uloge gospodarskog sektora u borbi protiv negativnih klimatskih promjena i u danima kada se održava One planet summit u Parizu, na ovaj način dajemo naš doprinos. Umjesto uobičajenih reklamnih panoa htjeli smo unijeti dah umjetnosti u vlastito okruženje, ali i u vidokrug svih onih koji svakodnevno prolaze pored naše zgrade. To smo postigli inkluzijom umjetnika u poslovno okruženje kroz suradnju s HDLU. Helenin rad koji prikazuje harmoniju prirode i tehnologije me oduševio i s nestrpljenjem očekujem ostala likovna rješenja koja će nastati u sklopu ove suradnje“, izjavio je Vjekoslav Jadrešić, predsjednik uprave tvrtke CROZ, prilikom predstavljanja Heleninog rada na pročelju zgrade tvrtke CROZ.

Helenin rad je prvi od pet likovnih rješenja koja se biraju u sklopu suradnje Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i tvrtke CROZ u nadolazećem razdoblju od godinu dana kroz tematske natječaje koji će biti objavljeni na stranicama HDLU.

„U javnom okruženju u kojem je reklamni sadržaj postao dominantan, a umjetnička intervencija svedena na tek nekoliko usko određenih tema, ovakav poticaj privatnog sektora je izuzetno važan i dragocjen“, izjavila je Ivana Andabaka, ravnateljica HDLU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:03