EL SHATT ZBJEG U STRIPU

Izložba obrađuje spašavanje civilnog stanovništva Dalmacije preseljenjem u Egipat za Drugog svjetskog rata

El Shatt

 /Press
Otvorenje izložbe bit će u petak, 3. studenog s početkom u 19 sati, a radove je moguće razgledati do 21. studenog

Kao medij koji u našim krajevima živi preko stotinu godina, strip je sveprisutan u galerijskim prostorima, a da je pogodan za lirsko, apstraktno, autobiografsko, pa i dokumentarno stvaralaštvo dokazat će izložba jedne od najaktivnijih strip autorica u Hrvatskoj. Naime, Galerija Događanja će tijekom studenog biti domaćin izložbe Helene Klakočar pod nazivom ‘EL SHATT zbjeg u STRIPU‘. Otvorenje izložbe bit će u petak, 3. studenog s početkom u 19 sati, a radove je moguće razgledati do 21. studenog.

Iz vlastitog stripa u formi dokumentarne reportaže nazvanog ‘El Shatt/fragmenti‘, ova međunarodno priznata slikarica i crtačica stripova izdvaja upečatljive ulomke obrađujući kapitalnu temu spašavanje civilnog stanovništva Dalmacije preseljenjem u Egipat za Drugog svjetskog rata. Motivirana obiteljskom poviješću autorica nadilazi suhoparnost dokumentaristike obogaćujući besprijekornu kompoziciju emocijama. Tako fokus s puste beživotne faktografije primijenjene na uniforme ili brodove pada u drugi plan pred živopisnim crtežima likova čiji jasno definirani pokreti, mijene mimike i natruhe govora vjerodostojno sugeriraju kako ih je sudbina iz prizora u prizor raznosila.

Premda je posrijedi povijesno i politički ozbiljna tema k tome intimno bliska autorici, njezina naracija daleko je od melodramatične. Naprotiv, Klakočar bježi od interpretativne sterilnosti, a s ciljem zadržavanja prava na autentičnost poseže za humorom u dijalozima likova dajući im dušu i narativnu jednostavnost primjerenu prirodnom međuljudskom ophođenju, dok crno-bijelim tonovima i zadržavanjem činjenične strukture odaje poštovanje artefaktu prošlosti.

image

El Shatt

/Press
image

El Shatt

/Press

Strip u kojem Klakorač suvereno djeluje već četrdesetak godini i ovom će prilikom dominantno obrađivati motive mora i migracije. Dok se u stripu ‘Nemirno more‘ bavila vlastitom sudbinom u periodu raspada Jugoslavije, a u ‘Zidu Mediterana‘ izvijestila o spašavanju afričkih izbjeglica od strane posade broda Andrija Mohorovičić u recentnom migrantskom valu, izložba ‘EL SHATT zbjeg u STRIPU‘ na dovitljiv će način, gotovo memoarskom tehnikom, rekonstruirati uvjete suživota i psihologiju rata te položaj pojedinca unutar zajednice komunističkog model naselja.

Također, autoričini ulomci stripa efikasan su način paralelnog pričanja i vizualizacije priče obrađene činjeničnim i iskustvenim predlošcima. Takva forma pridonosi razumijevanju uzročno-posljedičnih veza i povijesnih konteksta koji su oblikovali aktualne društvene odnose, a u vremenu kada migracije trendovski rastu potka su za kritičko promišljanje položaja čovjeka u odnosu na sudbinsku nepredvidivost.

image

El Shatt

/Press
image

El Shatt

/Press

Helena Klakočar (1958.) hrvatska je akademska slikarica i crtačica stripova poznata po svojim autobiografskim, društvenim i političkim opažanjima. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu studirala je grafiku, a filmsku animaciju u Nizozemskoj. Njeni stripovi bili su objavljivani u Poletu, Vidicima, Heroini, Mladini i dr. Pod multimedijalnom grupom ZZOT je sa suradnicima spajala strip i animaciju u prostorne instalacije te gostovala na umjetničkim festivalima diljem Europe. Najveći samostalni uspjeh postigla je strip-dnevnikom Nemirno more u kojem bilježi svoje putovanje katamaranom u Grčku, a koji je na festivalu u Angoulêmeu nagrađen kao najbolji strani strip-album. Osim u Belgiji i Hrvatskoj, knjige Nemirno more 1 i 2 objavljene su u Srbiji, Sloveniji i Italiji. Kraće strip priče tiskane su u časopisima POSE (Amsterdam) i Noord (Tilburg). U Hrvatskoj je tiskano pet njenih knjiga, a recentna je El Shatt/fragmenti. Živi na relaciji Zagreb-Amsterdam-Pula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:31