PRIČA O SRETNOM FOTOGRAFU

Uwe Ommer: Što tinejdžeri misle o svojim obiteljima i budućnosti svijeta

 Mehkek/CROPIX
Njemački fotograf iza sebe već ima projekt ‘1000 obitelji’. U fokusu njegova rada sada su obitelji s tinejdžerima, a u posjetu našoj zemlji snimio ih je pet

Odjeven u traper jaknu i traperice, markantnih crta lica, iako sijed i u zrelijim godinama, Uwe Ommer je u sjajnoj fizičkoj formi. Zapravo, izgleda poput stereotipa glumca koji bi u hollywoodskom filmu glumio fotografa National Geographica. Njemački je fotograf prije tri desetljeća odlučio živjeti u Parizu, gdje se u početku bavio modnom fotografijom, snimao Pirellijeve kalendare, reklame za Ungaro, Revlon, Dianu Ross za naslovnicu albuma, covere Vougea. Bio je uspješan u svom poslu.

Onda je u jednom trenutku odlučio sve napustiti i krenuti u sasvim drukčiji svijet od modnog - snimati različite obitelji diljem svijeta. Tako je i nastao njegov projekt “1000 obitelji”. - Moji prijatelji vole reći da sam se napio pa donio tu odluku. Ideja mi jest sinula jedne noći, no trijeznom. U glasovitom pariškom restoranu promatrao sam bučnu višečlanu obitelj i shvatio sam kako od sutra želim promjenu. Fotografirati različitosti, a ne uvijek iste modele - kaže Ommer koji je trenutačno u Zagrebu gdje radi na svom novom projektu “Tinejdžerske obitelji”.

Nova dimenzija

S njim putuje i Parižanka Regine Feldgen, koja obavlja sociološki dio posla. Ommer fotografira obitelji s tinejdžerima, no snima odvojeno roditelje i djecu. Dok ih Ommer portretira, Regine im postavlja unaprijed dogovorena pitanja: gdje se vidite za deset godina i slično. Tako nastaje projekt koji će, vjeruju, dati posve novi pogled na suvremeno društvo. I koji je ovih dana, upravo u Zagrebu, u svojim začecima.

Fotografije za priču koja je prethodila tinejdžerima - “1000 obitelji” Ommer je snimao četiri godine. Nakon toga je napravio popis svih stvari koje su mu se dogodile u tom razdoblju: oženio se u Las Vegasu, posjedio je, optužili su ga da vreba djecu i da je njihov otmičar, izgubio je znatno na kilaži, gubio se u divljinama... Ommer gleda u popis koji sam mu isprintala: - Da, sve je točno. Moja tadašnja djevojka i ja vjenčali smo se u Las Vegasu. Snimao sam i jednu obitelj u kojoj je otac bio trener slonova, i željeli su se fotografirati s tom životinjom. No, na svakoj je fotografiji obitelj bila zaklonjena surlom jer ju je slon neprekidno spuštao preko njih. Morao sam učiniti nešto pa sam ga na sve načine pokušao oraspoložiti.

Ommer se nakratko vratio u Pariz, no odmah je shvatio kako je na tim putovanjima ušao u jednu sasvim novu dimenziju života i da taj osjećaj želi nazad. Upoznao je i Regine koja od tada putuje s njim. Nova su tema fotografa obitelji s tinejdžerima:

- Za roditelje i tinejdžere koji žive pod istim krovom, život je daleko od kreveta posutog laticama. Pokazujemo dvije generacije koje rastu jedna uz drugu, nemaju isti ukusi, imaju različit odnos gotovo prema svemu - priča Ommer, dok lista katalog sa svim obiteljima tinejdžera koje je snimio. Zastaje kod jedne. Iako fotograf sam namješta scenografiju, svakom članu obitelji dopušta da se snima uz predmete koje želi, odnosno za koje misli da ih najbolje predstavljaju.

- Primjer su roditelji iz Njemačke koji po cijelom stanu imaju punjene divlje životinje jer je ona rođena u horoskopskom znaku Lava, pa osjeća da joj te životnje daju moć. Djeca, pak, imaju mačku, i to pravu. U Franucuskoj sam snimao jednu prelijepu majku, samu sa dvoje djece tinejdžera. Svi su se moji prijatelji zapalili za nju. No, kad sam im rekao kako je ona mlada udovica koja je već pokopala dva muža, interes za nju je splasnuo.

Ako se zbroje dva njegova projekta “1000 obitelji” i “Tinejdžerske obitelji”, Ommer je snimio preko tisuću i pol obitelji, no za svaku se fotografiju sjeća točno gdje i kako je nastala, i zašto se netko želio snimati baš s tim predmetom. - Fotografirao sam i jednu samohranu majku s dvije djevojčice, jako siromašnu obitelj. Njihov je dnevni boravak bio veličine kupaonice. Ipak, jedna se djevojčica htjela slikati sa svojom gitarom, druga s biciklom. Sve smo to uspjeli nagurati u mali sobičak, a ja sam, dok sam ih fotografirao, doslovno visio na vratima dnevnog boravka.

Različite pozadine

Zašto baš tinejdžeri? - Zato što je to stvarna scena. U mnogo zemalja budućnost im nije svijetla.

Kako vam je bilo snimati u Hrvatskoj? - Fotografirali smo pet obitelji. Uvijek pokušavamo naći obitelji različitih socijalnih pozadina, profesija i veličina. U Zagrebu smo, u Maksimiru, snimali obitelj koja ima čak petoro djece tinejdžera. Fotografirali smo i jednog oca tinejdžera koji ima preko pet stotina različitih maratonskih medalja. Svi tinejdžeri koje smo do sada fotografirali, mogu se i spojiti preko naše zajedničke stranice na Facebooku.

U Hrvatskoj su obitelji našli preko fotografa Tomislava Marića. No, često se dogodi da Regine i Uwe dođu u neki grad, nenajavljeni, pa preko vlasnika hotela traže obitelji s tinejdžerima.

Poznat je njegov ciklus fotografija “Obama i njegovi prijatelji”, u kojem je aktualne i nekadašne svjetske lidere, poput Obame, Sarkozyja, Angele Merkel, Saddama Husseina, portretiro na neobičan način: snimao je gole manekenke u svakodnevnim radnjama, kao što su peglanje, glačanje ili kuhanje, s maskama tih političara na licu: - Želio sam jednostavno te ljude, čije slike promatramo svaki dan u novinama, zamisliti u kućanskim pozama koje se obavljaju svaki dan - kaže.

Na Uwe Ommeru se vidi da uživa u cijelom procesu. - Da, sretan sam. Ljudi koje fotografiram isto su sretni, smiju se. To je iskustvo koje bih svakom preporučio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 14:28