'HONORARKE'

VEČERAS NEOBIČAN PERFORMANS U PUČKOM OTVORENOM UČILIŠTU 'Sve žene koje istinski vole umjetnost su potplaćene i bore se za financijsku neovisnost'

Povodom međunarodnog Dana žena u zagrebačkom Pučkom otvorenom učilištu večeras (četvrtak) u 20 sati bit će izveden neobičan performans "Honorarke", koji uključuje balet, suvremeni ples, burlesku, a iza svega stoji poruka: mladi plesači su potplaćeni, ali se svejedno trebaju boriti za umjetnost. U predstavi sudjeluje pet plesača: Vanesa Imrović, Matea Mrkanjević, Sara Piljek, Mirna Šarić i Nimer Hammas.

Riječ je o prvom samostalnom projektu balerine Vanese Imrović, koja je odlučila na ovaj način izraziti bunt koji osjeća kao mlada umjetnica u kulturi.

- Zašto sam odabrala baš Dan žena? Jer smo sve mi žene koje istinski volimo svoju struku i ostale grane umjetnosti, a potplaćene smo i borimo se za financijsku neovisnost. Poruka ove predstave namijenjena je mladima - borite se, ne odustajte od onoga što volite. Živite život onako kako želite i stvorite svoj prostor i svoje mjesto u ovoj državi. Pronađite svoju putanju i odredište. Nije lako, ali je vrijedno truda - kaže Imrović i dodaje kako joj je misao vodilja bila sustav vrednovanja napornog rada u kontrastu s trivijalnim vrijednostima.

Ona je nakon završene Škole za klasični balet u HNK plesala u 40-ak izvedbi, a onda se počela baviti suvremenim plesom. Koreografirala je cjelovečernje predstave za djecu Orašar i Copellia, a trenutno se bavi suvremenim plesom i pedagoškim radom s djecom. Osim toga, čeka status samostalne umjetnice.

- Ova predstava je stvorena iz onoga što ja živim i osjećam. Nisam usamljena u tome, tako da mislim da progovaram o temi koja je mnogim mojim kolegama dobro poznata. Predstavu sam podijelila na tri cjeline: počinje sa zagrijavanjem i nastupom, potom se odlazi na techno party i dolazi do burleske. Nakon nje, koja nam je donijela pozamašnu zaradu, ipak se vraćamo umjetnosti, bez obzira na to što nije tako isplativa - pojašnjava Imrović, koja najavljuje kako će se repriza predstave moći pogledati na sceni Travno 14.4., kada će biti izvedena povodom Dana plesa, koji se obilježava 29. travnja.

Izdvajamo