'HONORARKE'

VEČERAS NEOBIČAN PERFORMANS U PUČKOM OTVORENOM UČILIŠTU 'Sve žene koje istinski vole umjetnost su potplaćene i bore se za financijsku neovisnost'

Povodom međunarodnog Dana žena u zagrebačkom Pučkom otvorenom učilištu večeras (četvrtak) u 20 sati bit će izveden neobičan performans "Honorarke", koji uključuje balet, suvremeni ples, burlesku, a iza svega stoji poruka: mladi plesači su potplaćeni, ali se svejedno trebaju boriti za umjetnost. U predstavi sudjeluje pet plesača: Vanesa Imrović, Matea Mrkanjević, Sara Piljek, Mirna Šarić i Nimer Hammas.

Riječ je o prvom samostalnom projektu balerine Vanese Imrović, koja je odlučila na ovaj način izraziti bunt koji osjeća kao mlada umjetnica u kulturi.

- Zašto sam odabrala baš Dan žena? Jer smo sve mi žene koje istinski volimo svoju struku i ostale grane umjetnosti, a potplaćene smo i borimo se za financijsku neovisnost. Poruka ove predstave namijenjena je mladima - borite se, ne odustajte od onoga što volite. Živite život onako kako želite i stvorite svoj prostor i svoje mjesto u ovoj državi. Pronađite svoju putanju i odredište. Nije lako, ali je vrijedno truda - kaže Imrović i dodaje kako joj je misao vodilja bila sustav vrednovanja napornog rada u kontrastu s trivijalnim vrijednostima.

Ona je nakon završene Škole za klasični balet u HNK plesala u 40-ak izvedbi, a onda se počela baviti suvremenim plesom. Koreografirala je cjelovečernje predstave za djecu Orašar i Copellia, a trenutno se bavi suvremenim plesom i pedagoškim radom s djecom. Osim toga, čeka status samostalne umjetnice.

- Ova predstava je stvorena iz onoga što ja živim i osjećam. Nisam usamljena u tome, tako da mislim da progovaram o temi koja je mnogim mojim kolegama dobro poznata. Predstavu sam podijelila na tri cjeline: počinje sa zagrijavanjem i nastupom, potom se odlazi na techno party i dolazi do burleske. Nakon nje, koja nam je donijela pozamašnu zaradu, ipak se vraćamo umjetnosti, bez obzira na to što nije tako isplativa - pojašnjava Imrović, koja najavljuje kako će se repriza predstave moći pogledati na sceni Travno 14.4., kada će biti izvedena povodom Dana plesa, koji se obilježava 29. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:59