DRUGO IZDANJE

Velika monografija donosi 70 remek djela arhitekture iz bivše Jugoslavije, pogledajte koja smo izdvojili

Kolašin, gradska vijećnica i spomenik NOB-a (1975., arhitekt Marko Mušić)

 BACU photo department/photo by Dumitru RUSU
Upravo je izašlo dopunjeno izdanje foto - monografije i digitalnog vodiča "Socijalistički modernizam u bivšoj Jugoslaviji"

U izdanju @ B.A.C.U. i njegovog glavnog urednika Rusu Dumitra upravo je izašlo drugo, dopunjeno izdanje foto - monografije i digitalnog vodiča "Socijalistički modernizam u bivšoj Jugoslaviji". Objavljene su u sklopu serije publikacija o socijalističkom modernizmu u istočnoj Europi unutar koje su dosad već objavljena izdanja o socijalističkom modernizmu u Poljskoj, Ukrajini, Bugarskoj, Njemačkoj, Republici Moldaviji te je u tijeku priprema izdanja o socijalističkom modernizmu u baltičkim zemljama, Mađarskoj, Češkoj republici, Slovačkoj, Rusiji te centralnoj Aziji.

U uvodnom dijelu "Socijalističkog modernizma u bivšoj Jugoslaviji" izv.prof. Sandra Uskoković daje sintezu tendencija socijalističkog modernizma u arhitekturi što je u ovom trojezičnom izdanju ilustrirano s fotografijama 71 ikoničkog i najreprezentativnijog objekta uključujući njihovo izvorno stanje kao i status njihove konzervacije i zaštite danas, te s mapom lokacije samih objekata.

"Recentna aktualizacija socijalističkog modernizma i njegova međunarodna valorizacija potvrdila se kao izazov za Zapad, nakon nestanka granica, s obzirom da obje strane nekadašnje blokovske podjele za vrijeme hladnog rata pate od pogrešne percepcije jednih o drugima", objašnjava Uskoković i dodaje:

"Ovaj pregled jugoslavenske arhitekture od 1948-1980. godine predstavlja korak u smjeru pomirenja mnogih europskih (širokih) diskurzivnih strategija i ponovnog podešavanja istočnih i srednje-europskih politika identiteta, što je važno za generaciju post – socijalističkih arhitekata koja živi u vremenu naizgled ideološki neutralnog pluralizma.

Poslijeratna arhitektura socijalističke Jugoslavije svjedoči o promjenljivosti arhitektonskog stvaralaštva i konceptualizaciji moderne i suvremene arhitekture, u kojoj su arhitekti uspjeli prožeti tradiciju i avangardu, umjetnost i tehnologiju, privredu i estetiku, individualnost i kolektivnost, kao ključne čimbenike doprinosa modernom životu i društvu. Naglašavanjem reprezentacije društvenog života i života zajednice stvorena je arhitektura koja nadilazi osnovne funkcionalne zahtjeve, i reflektira socijalno osjetljivo i progresivno društvo".

image

Kolašin, gradska vijećnica i spomenik NOB-a (1975., arhitekt Marko Mušić)

BACU photo department/photo by Dumitru RUSU
image

Richterovi neboderi u Slavonskoj aveniji, tzv. Rakete, Zagreb, Hrvatska (1968. godine, arhitekti Vjenceslav Richter, Berislav Serbetić, Ljubo Iveta i Olga Korenik)

BACU photo department/photo by Dumitru RUSU
image

Bivša Tuzlanska banka, sagrađena 1977. u Tuzli, arhitekt je V. Stojanović

BACU photo department/photo by Dumitru RUSU
image

Novobeogradski blokovi, izgrađeni 1970-ih. Urbanistički plan potpisuje Josip Svoboda, arhitekt je Milan Miodragović

BACU photo department/photo by Dumitru RUSU
image

Hotel Zlatibor, Užice, Srbija. Izgrađen je 1981., prema projektu arhitektice Svetlane Kane Radević

BACU photo department/photo by Dumitru RUSU
image

Stambeni kompleks u Ljubljani, Slovenija. Izgrađen je 1975., arhitekt je Edvard Ravnikar

BACU photo department/photo by Dumitru RUSU
image

PTT centar, Skoplje, Makedonija (1972-74). Urbanistički plan potpisuje čuveni Kenzo Tange, arhitekt je Janko Konstantinov

BACU photo department/photo by Dumitru RUSU
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 17:54