ISKORAK U 24. IZDANJU

ANIMAFEST 2014. „Svjetsko prvenstvoanimacije" nije više samo zagrebački događaj

Odabrani animirani filmova Animafesta prikazivat će se paralelno u čak 16 nezavisnih kina diljem Hrvatske

U svom 24. izdanju tradicionalni Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb, koji započinje 3. lipnja, više nije samo zagrebački događaj!

Naime, kako je otkrila producentica Festivala Vjera Matković, Animafest će se u ovogodišnjem izdanju proširiti cijelom Hrvatskom.

Tijekom čitavog trajanja Animafesta 2014. publika diljem Hrvatske može po prvi puta istodobno sa zagrebačkim izdanjem festivala uživati u umjetničkoj animaciji koju nema prilike vidjeti u redovnoj kinodistribuciji. Devetnaest odabranih animiranih filmova prikazivat će se u čak 16 nezavisnih kina, u Osijeku, Čakovcu, Daruvaru, Gospiću, Koprivnici, Korčuli, Novskoj, Pazinu, Poreču, Puli, Rovinju, Samoboru, Sisku, Splitu, Velikoj Gorici i Zaboku.

Program "Animafest u nezavisnim kinima - Krenimo u kino!" nastao u suradnji Animafesta i Hrvatskog audiovizualnog centra kao nastavak projekta digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača donosi izbor iz tri festivalska segmenta - Cartoon d'Or, koji obuhvaća šest kratkih filmova nominiranih za najvažniju europsku animacijsku nagradu, Program za djecu i mlade sa sedam kratkih filmova, Lutka-film s izborom pet naslova iz središnjeg Animafestova tematskog programa te pobjednika prošlogodišnjeg dugometražnog izdanja "Usvajanje odobreno".

Tematski program Animafesta 2014. sastoji se od svjetske top-liste Majstori lutkari, nastale iz ankete provedene među 45 vodećih autora te tehnike, te panorame hrvatskog i francuskog lutka-filma nastale u suradnji s festivalom u Annecyju i "Skrivenih blaga", a i dugometražna iznenađenja ove su godine u znaku lutke. Filmove dopunjuju izložbe "Lutka u hrvatskom animiranom filmu" i "Sestre".

Kako je lutkarski film vrsta animacije u kojoj djeluju neki od najslavnijih autora animiranog filma, tako u top-listi imamo filmove četverostrukog oskarovca Nicka Parka, "oca" Wallacea i Gromita, radove Suzie Templeton i Adama Elliota, također oskarovaca, potom sjajne blizance braću Quay, klasike poput Jana Švankmajera i Jirija Trnke. To je jedinstvena prilika da se na jednom mjestu stekne potpuni uvid u najbolje lutka filmove u povijesti", istaknuo je umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić.

Od preko 150 uglednih svjetskih gostiju festivala može se izdvojiti Adam Wright, stručnjak za specijalne efekte koji je surađivao je s Timom Burtonom i Lady Gagom. Na Animafest stižu i redatelji poput švicarskog klasika Georgesa Schwizgebela, Bugarina Theodorea Usheva čiji je film „Gloria Victoria“ hit animacijske scene, zatim vodeća imena animacijskih studija Giannalberto Bendazzi i Paul Wells, sjajan japanski animator Mirai Mizue te hrvatski animatori, od kojih je Tomislav Mikulić doputovao iz Australije gdje živi i radi. Vrijedi spomenuti mlađe hrvatske animatorice i animatore, poput Petre Zlonoge, Čejen Černić i Davida Lovrića, koji su izborili svoje mjesto u međunarodnim programima ovog „svjetskog prvenstva animacije“, kako je Festival prozvao Daniel Šuljić.

Ljubitelji animiranog filma ne bi smjeli propustiti najbolje filmove majstora animacije Jurija Norštejna, čija se „Bajka nad bajkama“ smatra najboljim animiranim filmom svih vremena i „Ježić u magli“ kojeg Rusi smatraju jednim od najvećih postignuća svoje kulture u cjelini. Također, tu je i retrospektiva Normana McLarena koji se prikazuju s 35mm vrpce, odnosno s kopija posebno restauriranih povodom McLarenova 100. rođendana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:30