DODIJELJENE NAGRADE

‘Anora‘ američkog redatelja Seana Bakera pobjednik 77. Cannesa: Baker je kleknuo pred Georgeom Lucasom

Sean Baker kleči pred Georgeom Lucasom nakon što je osvojio Zlatnu palmu

 Antonin Thuillier/Afp
Među nagrađenima i hrvatski kratki film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" koji je osvojio Zlatnu palmu za kratki film

Film "Anora" američkog redatelja Seana Bakera pobjednik je 77. canneskog filmskog festivala koji je završio u subotu. Bakerova "Anora" prikazana je potkraj festivala uz odličan odjek i kritike i publike, tako da nagrada za taj film nije iznenađenje.

Bakerova "Anora" priča je plesačici iz njujorškog erotskog kluba koja se spetlja s mladim Rusom, sinom oligarha. Ako vam to zvuči kao "Pretty Woman", baš i nije. Baker je režiser poznat po živahnim i vedrim filmovima, no filmovima koji se često zbivaju na prilično tmurnom društvenom dnu, a "Anora" sadrži obje karakteristike.

Zlatna palma kruna je karijere za Bakera koji je i dosad bio uvaženi američki nezavisni autor. Njegovi filmovi poput "Tangerine" (2015), "Projekt Florida" (2017) ili "Crvena raketa" (2021) u Hrvatskoj su igrali na festivalima i u limitiranoj distribuciji. Ti se filmovi obično zbivaju u ambijentu ekstremnih socijalnih marginalaca, ali taj svijet Baker prikazuje s toplinom i vitalizmom. Baker (rođen 1971.) s godinama je stekao solidan ugled i uvažavanje. Ipak, ni jedan Bakerov film dosad nije osvojio ovako značajnu nagradu.

Drugu nagradu festivala osvojio je film iz Indije. Riječ je o drami "Sve što zamišljamo kao svjetlo" indijske redateljice Payal Kapadia. Ova kronika odnosa triju žena različitih generacija u Mumbaiu prvi je indijski film u glavnom canneskom programu nakon 30 godina.

Specijalno priznanje žirija dobio je mjuzikl "Emilia Perez" francuskog režisera Jacquesa Audriarda. Taj film dobio je i nagradu za kolektivni ženski glumački kast. Nagradu za mušku ulogu dobio je Jesse Plemmons za tri uloge u tri segmenta omnibusa "Vrste dobrote" režisera Yorgosa Lanthimosa.

Drugu posebnu nagradu žirija dobio je iranski režiser Mohammad Rassolof za film "Sjeme svete smokve". Rassolulof je netom prije početka festivala krišom izbjegao iz Irana da bi umakao kazni od osam godina zatvora, te se prebacio u Francusku.

Nagradu za režiju dobio je portugalski redatelj Miguel Gomes za film "Grand Tour", a za scenarij Francuskinja Coraline Fargeat za body-horror komediju "Supstancija".

Nagradu za najbolji debitantski film Zlatna kamera osvojio je Norvežanin Halfdann Ullman Tondel za školsku dramu "Armand". Ullman Tondel je-inače- unuk Liv Ullman i slavnog švedskog režisera Ingmara Bergmana.

Ranije je objavljeno kako se na listi pobjednika našao i jedan naš film. Riječ je o kratkom filmu "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića kojem je žiri dao glavnu festivalsku nagradu za kratki film- zlatnu palmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 12:33