PIŠE NENAD POLIMAC

Čak ni dobri poznavatelji Drugog svjetskog rata ne znaju za pikanterije koje nudi ovaj Netflixov dokumentarac

World War II: From the Frontlines

 Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Backgrid/backgrid Uk/profimedia
Serija je kolorirana, svi su materijali autentični, ima jako puno geografskih mapa koje katkad itekako zatrebaju, a sve počinje napadom na Poljsku i završava padom Berlina

Čak i dobri poznavatelji 2. svjetskog rata priznat će da nisu znali sve pikanterije koje je ponudila ova dokumentarna mini-serija u šest nastavaka. Svojevrsni digest povijesnih zbivanja nikad nije na odmet, pa se isplati potražiti originalne izvore na Internetu, a ne ovisiti samo o Netflixu. Serija je kolorirana, svi su materijali autentični, ima jako puno geografskih mapa koje katkad itekako zatrebaju, a sve počinje napadom na Poljsku i završava padom Berlina. Ima i snimaka koje služe kao ratno zagrijavanje (istina, priključenje Austrije i Čehoslovačke Trećem Reichu samo je spomenuto), no nacistički upad u Poljsku dočaran je dokumentarnim insertima koji baš nisu poznati.

U drugoj epizodi počinje "Operacija Barbarossa", Hitlerov upad u Sovjetski Savez koji će ga skupo koštati, jer do Moskve je stigao razmjerno lako, ali u nju nije uspio ući, a kod Staljingrada je krahirao. Sjajni su materijali iz Sjeverne Afrike, gdje su ozbiljne okršaje vodile Rommelove trupe i Saveznici, a završne borbe u Europi ionako poznajemo dosta dobro. Prema Sovjetima su autori prilično blagonakloni, istina, preciziraju njihovo kalkulantsko držanje pred Varšavom, ali mnogo toga propuštaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:06