PREDSJEDNIK ŽIRIJA ANIMAFESTA

David Silverman: Kad bi Papa došao u Springfield, Homer ga ne bi prepoznao

 Nina Đurđević/CROPIX

ZAGREB - Davida Silvermana, redatelja Simpsona i gosta na 21. festivalu animiranog filma , uhvatili smo u pauzi između dva filma koje je kao predsjednik žirija pomno pratio. Nije nam htio odati svoje favorite, no ispričao nam je poneku anegdotu o kultnim žutim likovima čije dogodovštine na malim ekranima pratimo već 22 godine te nam otkrio da Homer Simpson nema pojma tko je Papa, kao i da bi u seriji voljeli ugostiti Madonnu i Brucea Springsteena.

Prvi put ste u Zagrebu, no jeste li čuli za Zagrebačku školu animiranog filma, na čijim je osnovama i nastao Animafest?

- Naravno da jesam, prvi film koji sam vidio bio je “Surogat”, samo što ga ja znam pod imenom “Ersatz”, kako su ga zvali u Americi. Kada smo 1993. radili epizodu “Krusty gets kancelled”, radili smo parodiju na sovjetski crtić “Worker and Parasite” pod nazivom "Omiljeni par mačke i miše Istočne Europe", a to se temeljilo na mom znanju o Zagrebačkoj školi animiranog filma.

Sjajni scenaristi

Simpsoni se emitiraju već 22 godine. Kako je serija uspjela zadržati britkost svih ovih godina?

- Mnogo je razloga za to. U svojoj srži likovi se međusobno vole, a sve priče su o likovima i njihovim međusobnim odnosima. Osnova je imati dobru priču, a mi imamo velik tim duhovitih scenarista. Vrlo je teško napisati dobre šale za likove, budući da su njihovi međusobni odnosi vrlo jasni, kao i osobnosti svih sekundarnih likova. Različiti likovi imaju različit karakter, a šale pokušavamo prilagoditi karakterima likova.

Jeste li se ikad susreli s cenzurom?

- Ne, nikada. Postoje standardi i prakse televizijske mreže, no nikada nam nisu zabranili da radimo neku epizodu.

Prošle godine Simpsoni su dobili i blagoslov Vatikana. Kao što vjerojatno znate, Zagreb će ovaj vikend posjetiti Papa i zbog visokih sigurnosnih mjera cijeli će grad dva dana biti blokiran. Što bi Homer Simpson rekao kada bi Papa posjetio Springfield?

- Homer bi se prvo trebao informirati tko je to uopće, a kada bi to saznao, s obzirom na to da je bio katolik samo u jednoj epizodi, Papin ga posjet ne bi puno zanimao.

Crtači i glazbenici

Koja je bila najveća razlika u radu na Simpsonima i za Pixar?

- U Simpsonima smo producirali brojne različite epizode, dok je u Pixaru bilo zanimljivo to što smo mnogo vremena posvetili samo jednoj priči. Naravno, proces rada je drugačiji, ali cilj je isti - napraviti dobar komad zabave za publiku koji će biti duhovit i smislen.

Svirate tubu i imate vlastiti bend. U Simpsonima su se kao gosti pojavili mnogi glazbenici. Znamo da je Matt Groening veliki fan grupe Sonic Youth. Koji su bili vaši favoriti?

- Epizoda s Red Hot Chili Peppers bila je sjajna, kao i nastup The Rolling Stonesa. Mnogo je bendova prošlo kroz epizodu “How I spent my Strummer vacation”, na primjer Lenny Kravitz, Elvis Costello... Naš scenarist Mike Scully obožava glazbu, i sam svira gitaru, i uvijek pokušava “ugurati” svoje omiljene bendove, hahaha! David Merkin, primjerice, veliki je fan Beatlesa i oduvijek je htio upoznati Paula McCartneyja, a to mu je preko Simpsona i uspjelo.

Postoji li koji glazbenik kojeg biste voljeli ugostiti, a još niste?

- Svi koji radimo na seriji jako bismo rado voljeli vidjeti Madonnu i Brucea Springsteena!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 03:13