RATNI ZLOČINAC

Oštećen spomenik četniku odgovornom za smrt 12 hrvatskih policajaca u Borovu. DP ga je neuspješno pokušavao ukloniti

Mauzolej ratnog zločinca Vukašina Šoškoćanina

 Vlado Kos/Cropix

U Borovom selu oštećen je spomenik četničkog vođe Vukašina Šoškoćanina, odgovornog za ubojstvo 12 hrvatskih redarstvenika 1991. godine. Tu vijest potvrdio je i glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Dragoslav Živković navodeći kako još uvijek provjeravaju neke informacije te da će policija se ubrzo oglasiti oko toga događaja.

Dok policija traga za počiniteljem, obitelji poginulih upozoravaju da taj spomenik uopće ne bi trebao stajati. Jedan od dvanaestorice poginulih je i brat Steve Culeja, a zbog pravde za brata i on je tražio izmjenu Zakona za svojeg saborskog mandata. "To mora biti trajno uklonjeno iz hrvatskog društva, hrvatske zemlje, da se jednom završi s time", rekao je Stevo Culej, brat poginulog redarstvenika, piše Index.

image

Spomen ploča Šoškoćaninu

Vlado Kos/Cropix

Isto je zagovarao predsjednik Domovinskog pokreta prije ulaska u vladu. Ivan Penava ističe da je povjerenstvo imenovano te da je izrađen prijedlog nacrta izmjene tog Zakona.

Ivan Penava je rekao: "U suradnji s koalicijskim partnerima u vladi to smo dogovorili. To će ići putem resora na čijem je čelu ministar Branko Bačić. Imamo dogovor da se krene vrlo brzo i ozbiljno u izmjene tog Zakona kako bi došli u poziciju da se četnički spomenici iz područja Republike Hrvatske moraju ukloniti."

A treba li se Zakon izmijeniti, odgovorila je i nova državna tajnica ministarstva kulture i medija te i nova članica Domovinskog pokreta.

"Mnoge stvari iz Domovinskog rata nisu riješene do kraja i mnoge stvari, pa i ovo pitanje koje ste mi vi postavili treba riješiti", rekla je Dražena Vrselja, državna tajnica Ministarstva kulture i medija.

Prema procjeni braniteljskih udruga, u Hrvatskoj je oko 40 spomenika koji veličaju pripadnike agresorske vojske u Domovinskom ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. srpanj 2024 10:28