‘PERSONA NON GRATA‘

Pupovac o buri u Karlovcu: ‘Problem je uklonjen, no to je pogrešna odluka‘

U SNV-u su stava da je nakon povlačenja Snežane Šević sa skupa odluka o odgodi, promjeni programa i premještanju pogrešna

Milorad Pupovac

 Goran Mehkek/Cropix

Učiteljica Osnovne škole Borovo Snežana Šević postala je persona non grata u Gradu Karlovcu, nakon najave njezina sudjelovanja na državnom stručnom skupu „Srbi u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu“. Skup je trebao biti održan od 3. do 5. srpnja u Karlovcu u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje te Srpskog narodnog vijeća (SNV), no nedavno je odgođen zaključkom Upravnog vijeća Agencije, nakon pobune branitelja i čelnika Grada Karlovca zbog kontroverznih stavova učiteljice o hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu na koje su upozorile braniteljske udruge.

Vijećnik Domovinskog pokreta u karlovačkom gradskom vijeću Alenko Ribić izjavio je, naime, još koncem svibnja kako su ga zvali branitelji iz cijele Hrvatske ne bi li ukazali na knjigu učiteljice Šević iz 1996. naziva „Putevi nezaborava“. Vijećnik Ribić citirao je pritom predgovor knjige, tvrdeći da je autentična.

- Tamo je pisala, citiram, “2. svibnja 1991. htjeli su u Borovu Selu izvjesiti šahovnicu. U selu, gdje su dvije-tri kuće Hrvatske, izvjesiti šahovnicu, simbol srama i užasa, bilo je ravno samoubojstvu. I, Hrvati su izvršili samoubojstvo…, naveo je vijećnik Ribić i nastavio s čitanjem: „Ustaše se uplašiše borbe prsa u prsa jer samo njih deset mogu da kolju jednog Srbina. Zbog toga se okrenuše Vukovaru… Tu su ‘hrabri domoljubi’ vadili djecu iz majčinih utroba, nizali lančić od dječjih prstića, silovali srpske žene i djevojke, odsijecali glave, vadili oči, spaljivali ljude i radili sve ono što samo bolesni um može smisliti. Srbi su morali uništiti sotonu…”.

Vijećnik DP-a je potom zaključio: - Tu sam se našao prozvan i kao Hrvat, ja sam sotona. Problem je ta gospođa, ona je persona non grata i ona ne može biti dobrodošla u Karlovcu, prenio je KAportal.

Šević se sama povukla iz programa

Istom je županica Martina Furdek-Hajdin izjavila kako bi takav skup bio provokativan, vjerojatno i štetan. Pročitala je dio zaključka Upravnog vijeća Agencije u kojemu stoji kako planirani skup treba odgoditi, revidirati čitav program, nazive predavanja i predavače, a čitav skup izmjestiti iz Karlovca.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać kratko je za Jutarnji poručila: - Stručni skup "Srbi u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu" odgođen je zaključkom članova Upravnoga vijeća Agencije za odgoj i obrazovanje koji me kao ravnateljicu obvezuje. O novom terminu i mjestu održavanja skupa prema zaključcima odlučit će Upravno vijeće.

Po našim informacijama, dr. sc. Snežana Šević, učiteljica razredne nastave u statusu mentorice, sama se povukla iz programa skupa na kojemu je zapravo trebala održati predavanje o Ćopićevoj prozi, temi na kojoj je doktorirala.

Državni stručni skup „Srbi u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu“ ulazi u aktivnosti Agencije za odgoj i obrazovanju na području stručnoga usavršavanja odgojno-obrazovnih radnika. Riječ je o interdisciplinarnom stručnom skupu koji se organizira kao stručno usavršavanje za učitelje srpskog jezika i kulture te učitelje i nastavnika povijesti, likovne i glazbene kulture. Na skupu su se trebale obrađivati teme koje su sastavni dio kurikula nastave povijesti, srpskog jezika, likovne i glazbene kulture i umjetnosti u hrvatskim školama prema modelu školovanja A, B i C.

Izlaganja su predviđena kao podloga za nastavu tako da se uz historiografski prikaz daje i pregled ratne književnosti, likovne umjetnosti i glazbe. Predavači na skupu trebali su biti savjetnici Agencije, te učitelji i nastavnici koji su se iskazali svojim projektima i koji bi prikazali primjere dobre prakse rada s učenicima o spomenutim temama. Tim je riječima Agencija najavila skup.

SNV: Duboko pogrešna odluka

U SNV-u su stava kako je nakon povlačenja Snežane Šević sa skupa odluka Upravnog vijeća Agencije o prolongiranju događaja, promjeni programa i premještanju iz Karlovca bila duboko pogrešna.

- Odluka Upravnog vijeća nam se čini duboko pogrešna. Nestao je jedini sporni moment ovoga skupa, predavanje prof. Šević, i ne postoje razlozi zbog kojih bi se on trebao mijenjati, premjestiti i odgoditi. Promjene koje Upravno vijeće traži od Agencije u biti onemogućavaju njen rad i negiraju profesiju odgojno-obrazovnih radnika. Jedino što je moguće zaključiti je da se zapravo ne radi o temi iz područja obrazovanja već - kako su to jasno rekle braniteljske udruge - „čuvanju tekovina Domovinskog rata“. A to se ne komentira, već se slušaju zapovijedi i poštuju dogme. Tko to slučajno zanemari – dobiva zabranu poput ove, komentirao je za Jutarnji Saša Milošević, glavni tajnik SNV-a.

Milorad Pupovac pak smatra da je, na žalost, skup od početka naišao na otpore i poteškoće, konkretno - tražio se razlog zbog kojega bi se kompromitirao.

- Taj razlog je nađen, a kada je otklonjen, niti to nije bilo dovoljno nego se išlo na odluku o tomu da se skup ne može održati. Mislim da je to loša odluka zbog činjenice da se na taj način onemogućava da Srbi u Hrvatskoj zajedno s nastavnicima povijesti rasprave ulogu Srba tijekom NOB-a. Odluka je loša i zbog toga što se na taj način još jedanput zatvara mogućnost otvaranja ovog pitanja, odnosno zadržavanja toga pitanja kao neželjenog u kontekstu povijesnih činjenica, s jasnom namjerom da se Srbe u Hrvatskoj, ono njih što ih je tu ostalo, svede na kriminalizaciju u Domovinskom ratu. I to je loše. Loše za povijesne činjenice, loše za Srbe u Hrvatskoj, loše za državne institucije koje bi trebale imati neovisnost i samostalnost u realizaciji svojih programa, kaže Pupovac, uz potvrdu da se učiteljica Šević sama povukla iz programa i prije no što je donijeta odluka o prolongaciji skupa.

Na upit kakvi su stavovi SNV-a o kontroverznim sadržajima knjige „Putevi nezaborava“, Pupovac odgovara:

Gradonačelnik Mandić: Priču o manjinama dovodimo do apsurda

- Naše antifašističko opredjeljenje je veoma poznato. Naše opredjeljenje protiv govora mržnje i stigmatiziranja pripadnika drugih naroda je također dobro poznato. To čini samo srce našeg programa i djelovanja. I naš stav u tom pogledu je jasan, takve vrste iskaza za nas su neprihvatljive bez obzira dolaze li od pripadnika srpske zajednice ii drugih. Za nas je to definitivno neprihvatljivo, bez obzira dolazi li u miru ili ratu, izjavio je uz napomenu kako je politička filozofija SNV-a mirotvorna, „na što smo u mnogo prilika tijekom više od tri desetljeća pokazivali i dokazivali“.

Odgovor zašto je došlo do otkazivanja čitavog skupa, ali i njegova ‘preseljenja‘ na drugu lokaciju, do zaključenja teksta nismo imali priliku doznati od predsjednika Upravnog vijeća Agencije za odgoj i obrazovanje Igora Rukljača. Članovi vijeća pak nemaju odobrenje za izlazak u javnost – barem ne kada je riječ o ovoj temi.

Inače, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić u jeku rasprave je izjavio kako Grad nitko nije kontaktirao povodom organizacije skupa.

– Na ovaj način dovodimo do apsurda priču o manjinama u Hrvatskoj. S pozicije gradonačelnika garantiram da cijenimo manjine, njihovu tradiciju i povijest. Dapače, poštujemo ih. Ono što je ključno jest da bi Agencija za odgoj i obrazovanje morala jako dobro uvidjeti s kime surađuje. Ovo ne samo da nije čuvanje tradicije jednog naroda, ovo je klasično huškanje, rekao je.

Mišljenje o čitavoj priči pokušali smo dobiti od ravnatelja OŠ Borovo u kojoj je zaposlena učiteljica Šević.

– Ne znam ništa o tome skupu, niti o njezinom sudjelovanju. Ne mogu komentirati, rekao nam je Tihomir Jakovljević, ravnatelj škole čije je geslo „Ostati i opstati“.

Riječ je o školi udaljenoj desetak kilometara od Vukovara, najvećoj osnovnoj školi u Hrvatskoj u kojoj se nastava izvodi na jeziku i pismu srpske nacionalne manjine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 22:36