DODIJELA OSCARA

FOTO Pred nama je borba ‘Kraljeva govora’ i ‘Društvene mreže’

Ove godine nije bilo mnogo iznenađenja među nominacijama

ZAGREB - Večer prije proglašenja ovogodišnjih nominacija za Oscara najutjecajnija hollywoodska “insajderica” Anne Thompson objavila je svoju listu najizglednijih kandidata. Pokazala se dobrim prognozerom, jer je u dlaku pogodila kojih će deset filmova biti nominirano, od “Crnog labuda” i “Kraljeva govora” do “Društvene mreže” i “Zimske kosti”. Nije to, uostalom, bio tako težak posao, jer su dosad bile poznate manje-više sve nagrade kritičarskih udruženja i filmskih cehova (manjka tek odluka glumačkog ceha). Trebalo je tek nešto umijeća u zbrajanju i trijeznih procjena: naposljetku, nominacije određuju članovi Američke akademije koji su članovi mnogih od tih udruga.

Neizvjesna situacija

Pomalo iznenađujuće, najviše nominacija dobila je američko-britansko-australska produkcija “Kraljev govor”, povijesna melodrama o bliskoj vezi kralja Georgea VI. i liječnika Lionela Loguea koji ga je izliječio od mucanja, s Colinom Firthom i Geoffreyjem Rushom u glavnim ulogama. Nakon Zlatnih globusa na kojima je pobijedila “Društvena mreža”, činilo se da je film Davida Finchera o osnivanju Facebooka apsolutni favorit, no sada to više nije sigurno, pogotovo zato što je u međuvremenu Ceh američkih producenata - koji obično pogađa (ali ponekad i promaši) dobitnika glavnog Oscara - nagradu za film godine dodijelio “Kraljevu govoru”.

Situacija je tim neizvjesnija što su braća Weinstein, nekoć šefovi najvažnije male hollywoodske kompanije Miramax, napokon dobili jaki adut. Svojedobno su činili čuda: prvo su zgranuli američku filmsku javnost kada je njihov “Engleski pacijent” pobijedio respektabilnije konkurente “Fargo” i “Jerry Maguire”, zatim je “Zaljubljeni Shakespeare” deklasirao superiorniji Spielbergov film “Spašavanje vojnika Ryana”, dok je “Chicago” trijumfirao kada se već znalo da Weinsteini odlaze iz Miramaxa i osnivaju vlastitu kompaniju. The Weinstein Company nije startala blistavo, ali sada više ne stoje tako loše. “Kraljev govor” nije zapravo njihov film, oni drže samo prava za distribuciju u Americi i još nekoliko velikih tržišta, no uložit će svoje nemalo umijeće u borbi za Oscara.

Ushićene voditeljice

Kakvo je to umijeće vidjeli smo već na CNN-u koji je uživo prenosio nominacije: njih su pročitali predsjednik američke akademije Tom Sherak i prošlogodišnja dobitnica Oscara za sporednu ulogu Mo’Nique (“Precious”), a dvije CNN-ove voditeljice - jedna iz Hong Konga, a druga iz Los Angelesa (potonja nije pokazala osobito zavidno poznavanje filmske scene) - nadmetale su se koja će više puta i s više oduševljenja izgovoriti naslov “Kraljev govor”. A uoči prijenosa gledali smo petominutni prilog o unuku Lionela Loguea koji ushićeno prelistava pisma kralja Georgea VI. njegovu djedu!

10 nominacija za Coene

Oscari se dijele u nedjelju, 27. veljače, pa predstoji nekoliko tjedana po svemu sudeći vrlo prljave kampanje. Već se počelo razglabati da George VI. nije bio nikakav idilični državnik: naime, potkraj tridesetih godina usprotivio se tome da Židovi masovno napuste Njemačku i krenu za Palestinu te u tom pogledu podržavao Hitlera. Što ćemo sve još uskoro doznati, teško je i nagađati.

Iako je vestern “True Grit” braće Coen - nova verzija filma za koji je John Wayne 1970. nagrađen Oscarom - izborio 10 nominacija, glavna borba vodit će se između “Kraljeva govora” i “Društvene mreže”, koja ima “samo” osam nominacija.

U glumačkim kategorijama procjene o favoritima čine se dosta sigurnima. Jeff Bridges (“True Grit”) ove godine ne može ugroziti Colina Firtha (“Kraljev govor”) kao što se dogodilo lani (pobijedio je Bridges s “Ludim srcem”, a Firth izgubio sa “Samcem”), dok je jedina ozbiljna konkurentica Natalie Portman (“Crni labud”) Annette Bening (“Djeca su u redu”).

Promjena vjetra

Zanimljiv je fenomen da su filmovi s prošlogodišnjeg Sundancea itekako zastupljeni među nominacijama. Pobjednik tog festivala “Zimska kost” dobio je čak četiri nominacije, komedija “Djeca su u redu”, prvi put predstavljena u važnom Sundanceovu programu Premijere, izborila ih je također četiri, a Michelle Williams se ugurala među nominirane za najbolju žensku ulogu za sjajan nastup u drami “Blue Valentine”. Oscari sve više počinju držati do Sundancea, najvažnijeg festivala američkog nezavisnog filma, što je puno bolje nego da ovise o Hollywoodu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:39