Neslužbeno doznajemo

Hrvoje Hribar postat će novi ravnatelj KIC-a, koji, među ostalim, upravlja i kinom Europa

Hrvoje Hribar

 Nera Šimić, Cropix
Hribar je nakadašnji ravnatelj HAVC-a, a na tu je poziciju dao ostavku 2017. godine pod optužbama za navodni kriminal

Kako neslužbeno doznajemo, redatelj Hrvoje Hribar mogao bi postati novi ravnatelj Kulturno informativnog centra. Odabir Hribara izglasalo je KIC-ovo upravno vijeće, a sada se čeka sastanak Gradske skupština Grada Zagreba, zakazan za 28. travnja, na kojem bi se potencijalno moglo potvrditi njegovo imenovanje. Ako to bude tako, Hribar će na ovoj poziciji zamijeniti trenutnog ravnatelja Petra Bujasa.

Zaposleni i suradnici KIC-a ne žele komentirati izbor potencijalnog novog ravnatelja - to im je, kažu, od strane Grada i zabranjeno dok odluka ne bude službena. A Hrvoje Hribar se ne javlja na pozive.

No o njegovoj potencijalnoj novoj funkciji razgovarali smo s redateljem Arsenom Ostojićem. On i Hribar po medijima su polemizirali, ali i prijateljevali.

- Drago mi je da profesionalac dolazi na tu poziciju. Imali smo neslaganja, no drago mi je da će KIC voditi čovjek koji zna jako puno o filmu i našoj profesiji. Vjerujem da će pod njegovim nadzorom i kino Europa jednom ponovno dosegnuti svoj nekadašnji sjaj - komentirao je Ostojić.

Hribar je, podsjetimo, nekadašnji ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, a na tu je poziciju dao ostavku 2017. godine, i to pod optužbama za navodni kriminal, koje su kasnije odbačene.

U međuvremenu se bavio konzultantskim uslugama za filmske projekte i u stranim filmskim fondovima, bio je član Upravnog odbora Europske federacije redatelja te mjesečno lobirao po Europskom parlamentu i Komisiji s predstavnicima europskih scenarista i autorskopravnih organizacija. Uz to nosi titulu francuskog Viteza reda umjetnosti i književnosti i povremeno snima reklame.

KIC je javna ustanova u kulturi osnovana 1965. godine od strane Skupštine grada Zagreba pod nazivom Centar za kulturu i informacije Zagreb, a pod današnjim nazivom djeluje od 1984. Djelatnosti KIC-a su organizacija tribina, postavljanje i osmišljavanje raznih projekata vizualnih umjetnosti, kinoprikazivačka djelatnost i pripadajuće aktivnosti, izdavaštvo te produkcija raznolikih kulturno-umjetničkih događanja.

KIC je instituacija koja, među ostalim, upravlja i galerijom Forum, a posljednjih nekoliko godina u njezinu je nadležnost stavljeno i kino Europa, koje je još uvijek zatvoreno za javnost i u svojevrsnom je statusu quo, pa je lako zaključiti da će upravo to biti jedan od većih izazova koji će dočekati novoga ravnatelja.

Natječaj za novog ravnatelja KIC-a raspisan je u ožujku ove godine, a u njemu stoji da će ime novog ravnatelja službeno biti objavljeno do 22. svibnja.

Hribar je 2020. godine Jutarnjem dao veliki intervju, u kojem je progovorio i o svojoj ostavci u HAVC-u. DORH je nakon tog događaja posebnim priopćenjem objavio da nema razloga pokretati istragu zbog korupcije koja mu se pripisivala u rijetko viđenim medijskim napadima. Hribar je rekao da je "količina galame bila razmjerna manjku argumenata".

- Od trenutka kada je HAVC konstituiran postojalo je nezadovoljstvo krugova koji nisu podnosili to što se bistri voda ustajale bare. U atmosferi napetosti i javnih polemika živjeli smo donekle od 2011., otkad smo naplatili dio dugova i provodili Nacionalni program reformi. Uostalom, stalno smo bili u trvenju s Ministarstvom kulture koje je HAVC osnovalo, ali ga ne razumije. Štoviše, do dan danas ga se boji i do danas oko njega besplodno petlja. Bilo je i personalnih političkih narudžbi koje smo ignorirali i radili svoj posao. Da smo prihvatili biti uslužna djelatnost – popušili bismo brzo. Ovako smo na kraju opet popušili, jer se s hrvatskom birokracijom dugoročno na kraju uvijek izgubi utakmica. Ali smo napravili stvari koje će ostati, sve dok bude interneta i dok izdrže digitalni zapisi. Bio sam naivan, mislio sam da možemo ono što nikome drugom nije uspjelo – rekao je tada.

Po njemu, napadi su bili zasnovani na tvrdnji da je "HAVC parazitska institucija":

- HAVC-u se 10. travnja dogodio u veljači 2016., tada je počela Karamarkova nacionalna parodija, odnosno kulturkampf i ultimativno medijsko zlostavljanje. Ubacili su nas u zonu svetinja, totema i tabua, a na vlast su došli stormfronteri koji su počeli neselektivno bombardiranje. Povorka ekstremističkih portala nas je uzela u dnevnu proceduru, predvođena – ni manje ni više Hrvatskom radiotelevizijom - izjavio je prije dvije godine Hribar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 14:31