GODIŠNJICA MATURE

IGOR ZIDIĆ, IGOR MANDIĆ, MANI GOTOVAC: ‘Strast prema pisanoj riječi spojila nas je u gimnazijskim klupama’

Svi naši gosti u emisiji ostvarili su mladenačke snove koje žive i danas - govore urednice emisije Romana Nemčić i Ariana Jandrić

Turskim sapunicama HTV se petkom u udarnom terminu odlučio suprotstaviti svojom novom emisijom “Godišnjica mature”, u sklopu koje se nekadašnji maturanti, a današnji ugledni protagonisti naše glazbene, kazališne, književne, likovne ili sportske scene prisjećaju dana svoje mladosti, mature, maturalnog plesa...

U prvoj emisiji, koju je pratilo 2, 7 posto publike, gosti su bili akademik Viktor Žmegač i maestro Vladimir Kranjčević.

Viktor Žmegač prisjetio se svoje mladosti provedene u Osijeku kad je kao gimnazijalac svirao klavir u jazz sastavu Bonzo Boys. Maestro Kranjčević otkrio je, pak, kako je svoju dirigentsku karijeru započeo kao 12-godišnji dječak pripremajući crkveni zbor za izvedbu Händelove “Halleluje”.

Bez straha i odustajanja

- Svim našim gostima zajedničko je to da su svoj životni put odradili bez straha i odustajanja. Još uvijek su u naponu snage i rade punom parom. Oni su ostvarili svoje mladenačke snove i žive ih još i danas - ponosno govore urednice emisije Romana Nemčić i Ariana Jandrić, najavljujući ujedno današnju emisiju /petak/ u kojoj će voditeljica Barbara Kolar ugostiti Igora Zidića, Igora Mandića i Mani Gotovac.

Dvojicu Igora i Mani spojila je ljubav prema pisanoj riječi još u gimnazijskim klupama, jer prve tekstove i prva urednička iskustva stekli su u gimnazijskom časopisu Oči koji je tijekom 1957. i 1958. izlazio u Splitu. Tih godina maturirali su u splitskoj Klasičnoj gimnaziji, a njihovi tekstovi već su tada otkrivali buduće talente i dali naslutiti kako će ostaviti trag u mnogim sferama našeg javnog života.

Glazbeni vremeplov

Nakon ovog trojca sljedećeg petka uspomene sa svog maturalnog putovanja s televizijskim će gledateljima podijeliti glazbenici: Zdenka Kovačiček, Kornelije Kovač i Lado Leskovar.

- “Godišnjica mature” priča je i o hrvatskim školama pa će tako u jednoj od naših šest emisija gostovati Vojo Šiljak i Goran Tribuson kao predstavnici bjelovarske gimnazije, a pridružit će im se pisac Pavao Pavličić koji će pričati o svom odrastanju u Vukovaru. Od gostiju sportaša slušat ćemo rukometaša Hrvoja Horvata i bivšeg nogometaša Branka Gračanina te hokejaškog trenera Zdenka Crnkovića... Glazba je bitan dio emisije pa u studiju revijski orkestar HRT-a sa zanimljivim glazbenicima u novim obradama izvodi glazbu iz vremena mature gostiju - priča Romana Nemčić, koja je 44-godišnju Barbaru Kolar, najmlađu članicu ekipe emisije, odabrala za voditeljicu jer zna slušati sugovornike i postavljati im zanimljiva pitanja.

Hod u štiklama

- Moja maturalna večer bila je 1988. godine. Na ples u jednom zagrebačkom hotelu pojavila sam se u bijeloj haljini bez naramenica sa suknjom punog kruga koju je sašila mamina teta krojačica. Nosila sam je uz bijele štikle koje su mi bile prve cipele s potpeticom u životu, te žuti satenski pojas na kojem je bila tamnoplava ruža - prisjeća se Barbara

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:37