AFROAMERIČKI VIRTUOZ

John Singleton (51) je otišao prije nego što je snimio svoj najbolji film

 Getty images
 

Početkom devedesetih grozničavo smo iščekivali film “Žestoki momci”, o kojem se puno pisalo u američkim medijima.

S razlogom, jer je u nemirima na tamošnjoj premijeri ubijen jedan gledatelj, a ranjeno ih je bar desetak (nije to bio izuzetak, filmovi o mladenačkim afroameričkim bandama uglavnom su imali takav odjek), međutim, kasnije su uslijedile bolje vijesti. 24-godišnji redatelj i scenarist John Singleton nominiran je za dva Oscara. Nije dobio nijedan (pobijedili su Jonathan Demme s “Kad jaganjci utihnu” i Callie Khouri s “Thelmom i Louise”), ali je bio prvi Afroamerikanac, i to najmlađi, koji se ugurao u kategoriju najbolje režije.

Najveći hit

Film je zbilja bio izvrstan, upoznao nas je s kulturom rapa, Ice Cube, jedna od zvijezda tog glazbenog žanra, imao je glumački debi, a i dojmljivo je dočarao kako je živjeti u kvartu u kojem nikad niste sigurni odakle će vas dohvatiti metak. Singletonova vrlina (priznaje da tada nije imao pojma o tom poslu, ali se učio “u hodu”) je u tome što nije inzistirao na dramskim ekscesima, nego je nastojao prikazati svakodnevicu tog dijela Los Angelesa. Bilo je tu onih koji su htjeli normalno živjeti, ali i nervčika koji bi se rado svetili za svaku uvredu.

Film je bio veliki hit, čak je i u nas bio vrlo solidno gledan. “Poetska pravda” (1993.) s Janet Jackson i Tupacom Shakurom nije ponovila taj uspjeh, iako je kasnije zbog glumaca tj. pjevača stekla kultni status, a ni “Škola života” (1995.), o rasno mješovitom koledžu. Sve do filma “Rosewood” (1997.), koji se odigravao 20-ih godina prošlog stoljeća na američkom Jugu, Singleton je nastojao spajati angažman s onim što je prolazilo u Hollywoodu, da bi se na prijelazu milenija ogledao u izrazito komercijalnim filmovima, kao što su nova verzija “Shafta” (2000., naslovnu ulogu igrao je Samuel L. Jackson) ili “Brzi i žestoki 2” (2003.).

Okušavao se i u drugim funkcijama, bio je producent niskobudžetne glazbene drame Craiga Brewera “Hustle & Flow”, koja je dobila Oscara za najbolju pjesmu, a Terrence Howard nominiran je za najboljeg glumca. Sve više ga je privlačila televizija.

Rad na serijama

Naime, zdravlje mu nije bilo osobito, stalno je imao problema s tlakom i nije se smio previše zamarati, pa mu je opušteniji rad na epizodama pojedinih serija (“Narod protiv O.J. Simpsona”, “Imperij”, “Milijarde” i najnovija “Snowfall”, o epidemiji cracka osamdesetih, koja će najesen u treću sezonu) puno više odgovarao.

Uz sve to, brinuo je i o svoje sedmero djece, što u njegovoj situaciji nije baš bilo jednostavno. Prošlog tjedna sâm se prijavio u poznatu bolnicu Cedars-Sinai jer se osjećao loše, tamo je pretrpio moždani udar i pao u komu. Nakon obiteljskog savjetovanja, u kojem je bilo i drugačijih mišljenja, majka je inzistirala da ga skinu s aparata za održavanje. Imao je 51 godinu, a kako je sâm ustvrdio, svoj najbolji film još nije snimio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 15:57