Tagesspiegel Readers' Prize

MANJINSKI NAŠ 'Baršunasti teroristi' u Berlinu osvojili nagradu publike

Baršunasti teroristi (Zamatoví teroristi) dugometražni je dokumentarni film nastao u koprodukciji Slovačke, Češke i Hrvatske. Hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz kuće Nukleus film

ZAGREB/BERLIN - Hrvatska manjinska koprodukcija Baršunasti teroristi na 64. Berlinaleu osvojila je nagradu nezavisnog žirija publike, Tagesspiegel Readers' Prize, za najbolji film u međunarodnom programu Forum, izvijestio je Hrvatski audio vizualni centra (HAVC).

Tagesspiegel jedan je od nekoliko najtiražnijih dnevnih listova u Berlinu i Brandenburgu i od 2007. godine žiri njegovih čitatelja odabire najbolji film u međunarodnom programu Forumu. Riječ je o jednom od nezavisnih žirija Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu te jednoj od ukupno četiri nagrade koju dodjeljuje publika.

Na dodjeli, koja je počela danas u podne, nagradu su primili redatelji i scenaristi filma Peter Kerekes, Pavol Pekarčík i Ivan Ostrochovsky.

Deveteročlani žiri u svojem je obrazloženju naveo da je između 36 filmova u Forumu odabrao baš ovaj „zbog hrabrog i ironijskog pristupa kontroverznoj tematici. Film kreira portrete tri radikalno različita lika čehoslovačke povijesti, pobunjenika koji su na korak od terorizma. Posebno uvjerljivom smatramo izvrsnu kombinaciju fikcionalnosti i dokumentarizma.”

Baršunasti teroristi (Zamatoví teroristi) dugometražni je dokumentarni film nastao u koprodukciji Slovačke, Češke i Hrvatske. Hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz kuće Nukleus film.

Berlinska projekcija Terorista u srijedu bila je međunarodna premijera, a svoju je svjetsku premijeru film imao na posljednjem izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma gdje je osvojio nagradu FEDEORA za najbolji dokumentarni film u glavnom programu, koju dodjeljuje Federacija filmskih kritičara Mediterana i Europe.

Forum je jedan od tri najprestižnija programa Berlinalea, uz Međunarodnu natjecateljsku selekciju i Panoramu, a donosi inovativna djela „odmaknuta” od srednje struje koja njeguju nekonvencionalne filmske pristupe. Ove je godine doživio svoje 44. izdanje.

Nagradu publike u glavnom programu (koju dodjeljuju čitatelji Berliner Morgenposta) osvojio je film 'Boyhood' Richarda Linklatera, a u programu Panorama favoriti publike su Difret Zeresenayja Berhanea Meharija (najbolji igrani film) i Der Kreis Stefana Haupta (najbolji dokumentarni film). Četvrtu festivalsku nagradu publike, za najbolji film LGBT tematike, osvojio je 52 Tuesdays redateljice Sophie Hyde.

Ceremonija dodjele službenih nagrada, berlinskih Srebrnih i Zlatnih medvjeda, počinje večeras u 19 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:12