NOVO PRIZNANJE

MATANIĆEVOM ‘ZVIZDANU’ JOŠ JEDNA VRIJEDNA NOMINACIJA Hoće li uoči Oscara osvojiti i nagradu Satellite?

 AFP

Međunarodna novinarska akademija (International Press Academy) objavila je listu nominacija za nagradu Satellite koju će tjedan dana uoči Oscara dodijeliti za najbolja filmska i televizijska ostvarenja.

Među deset nominiranih najboljih svjetskih filmova koji konkuriraju za nagradu za međunarodni film našao se i hrvatski ‘Zvizdan’!

Nagrade Satellite osnovao je prije 20 godina bivši predsjednik Hollywood Foreign Press Associationsa, a dodijeljuju se tjedan dana uoči Oscara u hotelu InterContinental u Century Cityju u Los Angelesu.

U konkurenciji međunarodnog filma za nagradu Satellite uz ‘Zvizdan’ ušlo je još devet filmova - The Throne (Južna Koreja), The Second Mother (Brazil), The Brand New Testament (Belgija), The Assassin (Tajvan), Son of Saul (Mađarska), Mustang (Francuska), Labyrinth of Lies (Njemačka), Goodnight Mommy (Austrija) i A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence (Švedska).

Dugometražni igrani film ‘Zvizdan’ redatelja i scenarista Dalibora Matanića od svjetske premijere u Cannesu, gdje je osvojio nagradu žirija u programu Un Certain Regard, osvojio je petnaest festivalskih nagrada. Film je nastao u koprodukciji zagrebačke Kinorame s Gustav filmom iz Slovenije i SEE Film Pro iz Srbije.

Prema Box Office rezultatima iz listopada ostvario je treće najuspešnije kino otvaranje hrvatskog filma od osamostaljenja - nakon filmova ‘Svećenikova djeca’ Vinka Brešana i ‘Šegrt Hlapić’ Silvija Petranovića. U prvih sedam dana prikazivanja ‘Zvizdan’ je pogledalo 16.929 posjetitelja.

Kompletan popis nominiranih za nagradu Satellite možete pronaći na ovom linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 21:01