ANIMIRANI FILM

PIŠE JURICA PAVIČIĆ Zašto su ‘Malci’ najneočekivaniji hit

 YouTube
U nekim trenucima "Minionsa" čini vam se da gledate dijete iz braka profesora Baltazara i Jamesa Bonda iz faze Rogera Moorea

Suvremena povijest kino animacije otpočela je na prijelazu dvaju milenija kad su dva vrlo različita filma - “Priča o igračkama” i “Shrek” - definirali razvoj animacije u idućoj epohi. Premda različiti, holivudski kino-crtići u ovom desetljeću imali su neke zajedničke crte. Nastojali su proširiti jezgru publike crtića (djecu) time što su unosili sloj dvosmislice, ironije i postmodernističkih referenci koje su služile tome da zabave i “lateralne žrtve”: odrasle pratitelje. Nadalje, crtići nove ere ulagali su golem novac i rad ne bi li kroz najnapredniju tehnologiju - od CGI do 3D - probili granice iluzionizma i biomorfne uvjerljivosti.

Godine 2007. bivši šef animiranog odjela Foxa Chris Meledandri osnovao je animirani studio Illumination Entertainment sa sjedištem u Santa Monici. Illuminationovu produkciju karakterizira sve oprečno od onog što je danas srednja struja holivudskog crtića. Njihovi crtići (“Hoop”, “Lorax“) pravljeni su u potpunosti za predtinejdžersku djecu. Karakteriziraju ih žarke primarne boje i grafički jednostavno čitljivi, geometrijski likovi. Illuminationovi filmovi ne natječu se u zahtjevnim teksturama koje ištu puno softverskih sati. Na taj način, Meledandrijevi proizvodi uspijevaju biti razmjerno jeftini. “Razmjerno” ovdje treba uzeti sa zrnom soli, jer i Illuminationovi filmovi koštaju preko 60 milijuna dolara svaki.

Među filmovima tvrtke iz Santa Monice, po popularnosti prednjače filmovi serijala “Dispecable Me” (2010, 2013) koje je studio napravio u suradnji s francuskim autorskim duetom Pierre Coffin i Chris Renaud, a koji je kod nas naslovljeni po glavnom negativcu filmu - zlikovcu Gruu. U tim filmovima kao pobočni se komični likovi pojavljuju i mali zlikovački pomagači - žuta, jajolika bića Minioni.

Popularnost Miniona ponukala je Meledandrijev studio da im posveti i samostalni film. Film potpisuje suautor izvornog serijala Pierre Coffin s koredateljem Kyleom Baldom, a nakon što su “Minions” prošlog tjedna krenuli u hrvatska kina, pretvorili su se i u najneočekivaniji hit sezone. U Hrvatskoj ih je prvog vikenda gledalo 60 tisuća gledatelje, tek nešto manje od “Pedeset nijansi sive”.

“Malci” su u osnovi “prequel” (predstavak) izvornog filma o Gruu iz 2010. U prologu filma, narator nas upoznaje s narodom Miniona, bića kojima je svojstveno da vjerno služe zle gospodare, a u prologu vidimo da su služili i faraone, Drakulu i Napoleona.

Na početku filma, Minioni su bez gazde, pa šalju u svijet tročlanu delegaciju koja će im naći dolična zla gospodara. Malci dolaze na sajam zločina na Floridu gdje im zlikovica Scarlet Overkill da “inauguracijski” zadatak: da ukradu englesku krunu iz Towera. Nakon niza peripetija, tri žutonje u Britaniji izazovu ustavnu krizu, smjenu vlasti, ali se na koncu izvrsnu na stranu dobra i vrate na prijestol Elizabetu II, inače - važan lik u filmu.

Sve se to odvija u Londonu 1968., a upravo je taj kulturološki sloj najzabavniji dio filma. U nekim trenucima “Minionsa” čini vam se da gledate dijete iz braka profesora Baltazara i Jamesa Bonda iz faze Rogera Moorea. Film je pun referenci na swinging London, Beatlese, hipije i Bonda. Film sam gledao s hrpom dječurlije koja se slatko smijala, a ni odraslima “Malci” neće biti gnjavaža jer su živahni, jednostavni i zabavni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:32