15. MOTOVUN FILM FESTIVAL

Radikalni feminizam i filmovi o apokalipsi

Glavni program u kojem će biti prikazana 22 filma, retrospektiva Terencea Daviesa, filmovi o apokalipsi, program pod nazivom “Tko je ubio Barbie”... samo su neka od događanja koja nas očekuju na ovogodišnjem Motovun Film Festivalu koji starta 27. srpnja tzv. “nultim” danom, a gledateljima poklanja jednu besplatnu projekciju.

Stari znanci

U glavnom programu očekuju nas novi filmovi starih motovunskih znanaca Ulricha Seidla (“Raj: ljubav”), Todda Solondza (“Tajni adut”) i Kena Loacha (“Danak anđela”), zatim “Mlin i križ” jednog od najcjenjenijih poljskih filmaša Lecha Majewskog, troipolsatni ruski filmski hit “Chapiteau Show”, te dobitnik berlinskog Srebrnog medvjeda, film “Sestra” Ursule Meier ujedno i gošće na festivalu.

Od domaćih filmova u glavnom programu nalazi se “Pismo ćaći” Damira Čučića, te dvije koprodukcije: “Košnice” i “Posljednja ambulantna kola Sofije”. Festival će zatvoriti 3D projekcija “Huga”, posljednjeg filma Martina Scorsesea koji je osvojio pet Oscara.

Tko je ubio Barbie

Hrvatska publika napokon će se moći upoznati i s bogatim opusom Terencea Daviesa, tu je i izbor filmova u trajanju do 15 minuta, zatim filmovi o apokalipsi, te program “Tko je ubio Barbie”, presjek radikalnih feminističkih filmova koji propituju teme seksualnosti i pornografije.

Uskoro će biti poznata i tri finalista regionalne nagrade Bauer, dok se nagrada 50 godina, priznanje za više od pola stoljeća rada na filmu, dodjeljuje Veljku Bulajiću i Lordanu Zafranoviću.

Po završetku festivala, izbor najboljjh filmova iz glavnog programa moći će se vidjeti i u Zagrebu, u Ljetnom kinu Tuškanac od 3. do 10. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:32