BLU-RAY IZDANJE

U novom finalu Darth Vader nije izdržao: Zavrištao je ‘Neeeee’ dok je Vladar mrcvario Skywalkera

‘Ratovi zvijezda’ dobili su novo raskošno blu-ray izdanje u kojem se nalazi svih šest epizoda slavne Lucasove sage, dokumentarci, ali i neočekivana izmjena završetka

ZAGREB - U četvrtak uvečer londonski Toranj British Telecoma (BT Tower) - jedna od dvije najviše zgrade u Velikoj Britaniji - postao je promotivno poprište velikog medijskog događaja, predstavljanja box seta serijala “Ratovi zvijezda”, s ukupno devet blu-ray diskova na kojima su svih šest filmova iz prve i druge trilogije, prilagođenih najvišim dometima slike visoke rezolucije i zvuka (6.1 DTS Surround): prateći materijal sadrži bezbrojne dokumentarce o snimanju svakog pojedinog naslova te izbačene i proširene scene u ukupnom trajanju od 40 sati.

Najveći svjetlosni mač

Toranj se ispunio poklonicima serijala, posvuda su paradirali jurišnici u prepoznatljivim bijelim oklopima, a događaj je uveličao i glumac Anthony Daniels koji je podario stas i glas legendarnom robotu C3PO-u. U jednom se trenutku iz Tornja prema nebu uzdigao snop svjetla visok 200 metara, bio je to najveći “lightsaber” - svjetlosni mač - u ovom dijelu galaksije. Uistinu spektakularna posveta fenomenu čije je prvo izdanje svijet upoznao davne 1977. godine!

Istodobno, u Americi se u ponudi “video na zahtjev” na kabelskim televizijama pojavio dokumentarac “Narod protiv Georgea Lucasa”.

U formi tobožnjeg suđenja autoru “Ratova zvijezda” redatelj Alexandre O. Philippe prezentirao je činjenice koje svjedoče “za” i “protiv” hollywoodskog tajkuna. Nesumnjivo je u pitanju jedan od najvažnijih filmaša u povijesti kinematografije, čija su ostvarenja nadahnula nekoliko generacija.

Stopostotni vlasnik

Međutim, nije li sa stajališta gledatelja koji je zavolio te filmove pravi zločin ako ih njihov autor neprestano mijenja. Tako je 1997., kada su prva tri filma iz serijala ponovno krenula u kina, obilno mijenjao (ili obogaćivao) sliku i zvuk, ali i dodavao scene kojih nije bilo u izvornim verzijama.

Lucas je na to, dakako, imao pravo jer je bio stopostotni vlasnik svoga proizvoda, no njegovi su filmovi istodobno bili i kulturno dobro koje je zaštitio i američki Kongres. Bilo bi fer da je plasirao na tržište kako izvornu tako i “popravljenu” verziju svakog pojedinog filma.

Lista prigovora koje obožavatelji “Ratova zvijezda” upućuju tvorcu serijala je poprilična, tako da je Philippe u završnici svoga dokumentarca morao brže-bolje smisliti jake argumente u Lucasovu korist kako se ne bi stekao dojam da je riječ o nekakvom lunatiku koji se sa svojim kreacijama igra poput djeteta.

Uostalom, uoči lansiranja box seta “Star Wars: The Complete Saga” internet je ponovno zabrujao od negodovanja. Lucas je, naime, odlučio doraditi završnicu filma “Povratak jedija”, pa u sceni u kojoj Vladar samo što nije skršio nemoćnog Lukea Skywalkera Darth Vader - u originalu nijem od užasa - odjednom uzvikne “Neee!”, a zatim kreće u akciju da spasi svog sina. Lucas je u novoj trilogiji digitalno popravio i Yodu, što svjedoči da za tvorca “Ratova zvijezda” serijal nije završeni proizvod i uvijek će prčkati po njemu.

Ispravan poredak

U novom box setu filmovi su poredani po vremenu odigravanja radnje, što znači da su na prva tri diska dijelovi serijala nastali u razdoblju od 1999. do 2005. godine - “Fantomska prijetnja”, “Klonovi napadaju” i “Osveta Sitha”, a tek zatim slijede oni koje čistunci drže pravom trilogijom: “Ratovi zvijezda - Nova nada”, “Imperij uzvraća udarac” i “Povratak jedija”.

Dok je snimao prvi film, Lucas još nije niti slutio da snima nešto što zahtijeva prednastavak, koncept se formirao tek nakon golema uspjeha prvih “Ratova zvijezda”, koji se vrlo brzo popeo na tron najuspješnijih filmova svih vremena i držao ga sve do 1997. dok mu tu počast nije preoteo “Titanic”. Dvije godine poslije Lucas je počeo snimati novu trilogiju koja je po slijedu prethodila onoj prvoj.

Kako to izgleda kada gledate serijal u “ispravnom poretku”? Dosta čudno. “Fantomska prijetnja” realizirana je u razdoblju kada je tzv. CGI (computer-generated imagery) već uvelike postizao impresivne rezultate. Pogledajte samo scenu u kojoj Qui-Gon Jinn ponire u podvodni grad Otog Gunga! Na blu-ray disku slika je još oštrija nego što je bila u kinodvorani, što je i razumljivo jer smo film svojedobno u nas gledali na 35-mm kopijama, pri čemu se ponešto ipak izgubilo prebacivanjem u drugi medij.

“Fantomska prijetnja” izgleda sjajno, ali to ne znači i da je sjajan film. Više od desetak godina nakon njegove premijere još je uvijek teško pomiriti se s činjenicom da je pravi junak zapravo osmogodišnji dječak (ne baš talentirani Jake Lloyd u ulozi Anakina Skywalkera) i da njega treba bodriti u spektakularnoj utrci na Tatooineu te u završnici dok razara brod Trgovačke federacije.

Vizualni vrhunci

Zato “Klonovi napadaju” i “Osveta Sitha” ostavljaju u cijelosti odličan dojam. To je ipak zabava za odrasle u kojoj - između ostalih - mogu uživati i klinci, vizualno je fascinantna, a blu-ray diskovi ih predstavljaju na najbolji mogući način.

Postupno pretvaranje Anakina Skywalkera u Dartha Vadera glavna je tema oba filma, pa ako nekoga i iznervira Lucasova poslovično spora i odmjerena naracija, najuputnije mu je da ignorira nove “Ratove zvijezda” i usmjeri se na novije hollywoodske blockbustere u kojima je akcije na pretek, a kadrovi traju tek nekoliko sekundi.

Skroman budžet

Nakon prve trilogije koja objašnjava tko su zapravo Darth Vader i Obi-Wan Kenobi i čija su djeca Luke Skywalker i princeza Leia, svojevrstan je šok pogledati “Novu nadu”, kako je naknadno prozvan prvi dio druge trilogije “Ratova zvijezda”.

Lucas ga je snimio s budžetom od deset milijuna dolara, što sredinom 70-ih nije bio mali iznos, ali, za usporedbu, dvije-tri godine poslije prvo filmsko izdanje “Zvjezdanih staza” stajalo je gotovo 50 milijuna dolara. Iako je dizajn filma vrlo inventivan, teško je oteti se dojmu da gledate SF film skromnog budžeta, što Bly-ray disk samo naglašava.

Filmovi starijeg datuma ne dobivaju puno na blu-ray disku, koji nesmiljeno otkriva kada je u pitanju “rear” projekcija u kojoj su glumci u prvom planu u studiju, a u pozadini se dočaravaju egzotične lokacije. DVD je to puno bolje skrivao, no zato filmovi nastali tijekom posljednja dva desetljeća uglavnom izgledaju fantastično. “Nova nada” je stoga vizualno najkrhkiji dio ovog box seta, iako je po sugestivnosti priče, duhovitosti i intrigantnim likovima superiornija bilo kojem od filmova iz prve trilogije.

Zato “Imperij uzvraća udarac” djeluje neusporedivo efektnije. Lucas je sada imao na raspolaganju tridesetak milijuna dolara, što se na ekranu i vidi.

To je i najbolji dio cjelokupnog serijala, zahvaljujući tome što ga je režirao Irvin Kershner, dok je Lucas figurirao samo kao izvršni producent i autor priče, vjerojatno bdijući poput kopca nad egzekucijom i postprodukcijom. Već prve scene u snijegu izgledaju tako dobro da vaš DVD - objavljen sredinom prošlog desetljeća - možete pokloniti susjedu. Usprkos iritantim Ewocima, i “Povratak jedija” odličan je film i odličan blu-ray disk: DVD sačuvajte jedino zato što na njemu Darth Vader glasno ne protestira protiv šikaniranja sina.

Uskoro stiže 3D

Za tri diska s posebnim dodacima treba izdvojiti poprilično vremena, a većina priloga zaintrigirat će samo strasne poklonike serijala. Znatan dio dokumentaraca već je objavljen na DVD-ima, ali krasno je raspolagati box setom u kojem je sakupljeno sve što Lucas smatra da je bitno za njegovo najvažnije djelo. Naravno, zasad.

Već sljedeće godine Lucas priprema “Fantomsku prijetnju” u 3-D formatu, a za njom će slijediti i drugi dijelovi serijala. Vjerojatno nas i tom prigodom očekuju iznenađenja glede novih i popravljenih scena, no kada je autor “Ratova zvijezda” u pitanju, na to smo već navikli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:42