ODLAZAK GLUMICE

VIDEO Bivša Miss Jugoslavije: Preminula Marija iz kultne serije ‘Povratak otpisanih’

 Screenshot:Youtube
Zlata Petković pala u komu i više se nije probudila

Nekadašnja Miss Jugoslavije, glumica i pjevačica Zlata Petković (58), koja se proslavila ulogom Marije u kultnoj seriji “Povratak otpisanih”, preminula je danas u Beogradu, sedam dana nakon što je pretrpjela moždani udar zbog kojeg je prošli petak bila operirana. Zlata Petković 70-ih je godina u bivšoj državi slovila za pravu ljepoticu za kojom su uzdisali mnogi muškarci.

Trijumfirala je na izboru za Miss Jugoslavije 1971. te kao najljepša Jugoslavenka otišla u London, gde je sudjelovala na izboru za Miss svijeta. U britanskoj prijestolnici provela je nezaboravne trenutke, upoznala mnoge ljude iz svjetskog šoubiznisa i dala intervju za TV mrežu BBC. Potom se preselila u Zagreb gdje je počela karijeru kao manekenka i model te je sudjelovala u brojnim TV emisijama, kvizovima, glazbenim manifestacijama, u kojima je radila i kao voditeljica.

Uloga u ‘Bubašinteru’

Prvu filmsku ulogu dobila je u filmu “Bubašinter” u režiji Milana Jelića. Nakon snimanja tog filma Zlata je odlučila upisati Akademiju dramskih umjetnosti u Beogradu, koju je završila u klasi s Bogdanom Diklićem, Ljiljanom Stjepanović, Snežanom Savić, Ivicom Klemecom, Radošem Bajićem i Lazarom Ristovskim. Odmah nakon što je stekla diplomu redatelj Aca Đorđević ponudio joj je ulogu Marije u seriji “Povratak otpisanih”, koja ju je proslavila.

“Bilo je to jedinstveno iskustvo. Na samom početku karijere igrala sam s takvim glumačkim veličinama. Snimanje je trajalo godinu dana i svi su se prema meni odnosili zaštitnički i kolegijalno. Aca Đorđević redovito nas je nasmijavao zadirkujući klapera, kojem bi svaki put zadrhtale ruke kad bi stao ispred mene. Zezao ga je da je zbunjen pred mladom, lijepom devojkom”, prisjetila se Zlata Petković dana snimanja u nedavnom intervjuu za srpske medije.

Identifikacija s likom

Uloga Marije obilježila je njezinu glumačku karijeru, publika ju je identificirala s likom. Poslije “Otpisanih” igrala je u seriji “Grlom u jagode”, a zatim su slijedile ponude iz kazališta i televizije. Posljednju ulogu odigrala je u TV seriji “Selo gori, a baba se češlja”.

Šok-soba

Popularnoj glumici pozlilo je krajem studenoga u njezinu stanu u Resavskoj ulici u Beogradu. Hitno je prevezena u beogradski Urgentni centar, gde su joj liječnici pružili pomoć. Ekipa s neurokirurškog odjela u Kliničkom centru Beograda proteklih dana činila je sve kako bi stabilizirala zdravstveno stanje poznate glumice. Zlata je bila u šok-sobi i pod intenzivnim nadzorom liječnika. Članovi njezine najbliže obitelji nisu bili dostupni za medije. Beogradski liječnik Branko Đurović, neurokirurg koji je do posljednjeg trenutka bio uz Zlatu Petković, još danas ujutro upozoravao je na njezino izuzetno loše zdravstveno stanje.

- Zlati je pukla aneurizma. To je isti efekt kao da je bomba eksplodirala u mozgu. Već se danima borimo kako bi je povratili iz kome, ali njezino je stanje konstantno loše i moglo bi se dogoditi da joj i srce prestane s radom. Njezin je mozak, nažalost, pretrpio velika oštećenja - objasnio je doktor Đurović samo nekoliko sati prije nego što je glumica preminula.

Zlata Petković, osim brojnih glumačkih uloga, iza sebe je ostavila supruga, glazbenika Aleksandra Sanju Ilića, dvojicu sinova te unuke. Prvi put se udala u devetnaestoj godini i rodila sina Gvozdena.

Željela imati kći

No, ljubav svog života upoznala je tek kasnije, tijekom jedne turneje beogradskih glazbenika po hrvatskoj obali, gdje je upoznala skladatelja Aleksandra Sanju Ilića (61), danas lidera grupe Balkanika. Budući da je vrlo mlada rodila prvog sina Gvozdena, Zlata je postala i mlada baka. Htjela je imati djevojčicu, tako da uz dva sina i supruga ne bude u manjini. Zato se posebno razveselila kada je prvo dobila unuku Teodoru, a potom i unuka Đorđa, koji su danas već tinejdžeri. Njezin mlađi sin Andrej krenuo je očevim stopama te se također bavi glazbom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:42