AKTUALNI PROGRAM

VIDEO: KANDIDAT ZA OSCARA NA ZAGREBDOXU 'Cartel Land' natječe se u Zagrebu, a uoči Valentinova možete pogledati čak tri filma iz konkurencije

 promo foto
Dvanaesto izdanje ZagrebDoxa održat će se u Cineplexxu Centra Kaptol od 21. do 28. veljače, kada će se saznati dobitnici Oscara

ZAGREB - Među filmovima nominiranima za ovogodišnjeg Oscara u kategoriji dokumentarnog filma jedan je od filmova iz ovogodišnje međunarodne konkurencije skorašnjeg ZagrebDoxa, 'Cartel Land' Matthewa Heinemana koji prikazuje obračune građana s meksičkim narkokartelima.

Američki dokumentarac prati dvije odmetničke grupe građana s američko-meksičke granice koji su odlučili preuzeti borbu protiv narkokartela u svoje ruke. Film je osvojio brojne nagrade, uključivši nagradu za režiju i fotografiju na Sundanceu. Osim za Oscara, nominiran je i za Nagradu BAFTA Britanske akademije za film i televiziju.

Trailer filma 'Cartel Land'

Za Oscara će se natjecati s dva filma posvećena legendarnim pjevačicama - 'Amy', dirljivom biografskom pričom o Amy Winehouse i 'What Happened, Miss Simone?' o Nini Simone, te s nagrađivanim 'Pogledom tišine' Joshue Oppenheimera, prikazanim na zagrebačkom Human Rights Film Festivalu i 'Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom' koji prikazuje dramatične prosvjede građana u Ukrajini.

O aktualnosti i agilnosti domaćih filmskih festivala svjedoči i da su među nominacijama u kategoriji filmova na stranom jeziku njih čak tri sudjelovala na nedavnom Zagreb Film Festivalu (ZFF).

Među njima su pobjednik zagrebačkog festivala, mađarski film 'Saulov sin', prvijenac Laszla Nemesa, koji u hrvatsku kino distribuciju kreće 28. siječnja, te danski 'Rat' Tobiasa Lindholma i francuski 'Mustang' Deniz Gamze Ergüven. Nominirani u toj kategoriji su još kolumbijski 'Zagrljaj zmije' i jordanski 'Theeb'.

Dvanaesto izdanje ZagrebDoxa održat će se u Cineplexxu Centra Kaptol od 21. do 28. veljače, kada će se saznati dobitnici Oscara.

Tri posebne poslastice za Valentinovo: 'Zaljubite se u dokumentarce'

Festival ZagrebDox će uoči Valentinova, od 12. do 14. veljače, predstaviti program 'Zaljubite se u dokumentarce', s tri filma iz svoje ovogodišnje konkurencije. Program će započeti filmom 'Wolfpack' američke autorice Crystal Moselle koji prati šestoricu braće Angulos, koji su, odlukom osebujnog oca, cijeli život proveli u izolaciji u stanu na Manhattanu, a sve što znaju o svijetu saznali su iz očeve bogate kolekcije filmova. Moselle prati bistre i vrlo zanimljive mladiće u trenutku dok očev utjecaj na njih slabi, pa imaju mogućnost po prvi put samostalno prošetati ulicama New Yorka.

Trailer filma 'Wolfpack'

Sljedeći u ovom posebnom programu je dokumentarac 'My Love, Don't Cross That River', dugometražni prvijenac južnokorejskog redatelja Jin Mo-younga o bračnom paru stogodišnjaka koji i nakon 76 godina braka odlaze na spavanje držeći se za ruke.

Trailer filma 'My Love, Don't Cross That River'

Taj miljenik publike brojnih prestižnih svjetskih festivala ostvario je najveći komercijalni uspjeh nezavisnog filma na južnokorejskim kino-blagajnama.

'Human' dokumentarni portret čovječanstva bit će prikazan za Valentinovo

Program 'Zaljubite se u dokumentarce' završava na Valentinovo, kada će se u Cineplexxu Centra Kaptol održati projekcija spektakularnog dokumentarnog portreta čovječanstva 'Human' u cjelovitoj trosatnoj verziji. Redatelj Yann Arthus-Bertrand i njegov tim intervjuirali su tijekom tri godine više od dvije tisuće anonimnih ljudi iz šezdeset zemalja, a njihove se priče kombiniraju s impresivnim zračnim snimkama života na Zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:08