ANIMAFEST 2014

VIDEO: NORMAN MCLAREN Retrospektiva jednog od najznačajnijih inovatora animiranog filma

Nacionalnim filmskim odborom Kanade je za ovu priliku pripremio posebno restaurirane, raskošne kopije McLarenovih filmova

Povodom stote godišnjice rođenja, u bliskoj suradnji s Nacionalnim filmskim odborom Kanade (NFB), Animafest Zagreb 2014. od 3. do 8. lipnja organizira veliku retrospektivu jednog od najznačajnijih inovatora animiranog filma i filmske umjetnosti u cjelini Normana McLarena (1914.-1987.). Pionir brojnih tehnika, poput crtanja po filmskoj vrpci, piksilacije i sintetiziranog zvuka, Norman McLaren bio je neumorni istraživač granica medija, smion i originalan autor čiji put i danas slijede brojni umjetnici.

Ovaj rođeni Škot, koji se u potpunosti afirmirao u Kanadi, vjerovao je da je film umjetnička forma koja još nije dosegla punu zrelost te joj nakon jednostavne naracije kakvu su zacrtala braća Lumiere predstoje istraživanje i esperimentiranje. Tijekom života primio je brojne nagrade, poput Oscara za film 'Susjedi' (1952.), Zlatne palme u Cannesu za 'Blinkity Blank' (1955.), BAFTA-e za 'Pas de deux' (1968.), kao i niz nagrada za životno djelo među kojima i Animafestovu 1986. godine. NFB je za ovu priliku pripremio posebno restaurirane, raskošne kopije McLarenovih filmova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 06:13