NIKAD VIŠE POLITIKE

Zbog prosvjeda za Palestinu kasnila je dodjela Oscara, puštali su i govor Navaljnog. Evo koje su sve političke poruke slali...

Finneas i Billie Eilish,

 The Grosby Group/Grosby Group/Profimedia/The Grosby Group/grosby Group/profimedia
Billie Eilish i njen brat Finneas nošenjem bedževa obznanili su svoju potporu prekidu vatre u Gazi

Niti ovogodišnja oskarovska noć nije prošla bez političkih istupa i poruka. Direktnu poruku o ratu poslao je, primjerice, redatelj Jonathan Glazer koji je u svome govoru poručio da "njihov film pokazuje kamo dehumanizacija vodi u najgorem slučaju". "Ovdje stojimo", nastavio je zatim, "kao muškarci koji odbijaju da njihovo Židovstvo i holokaust prisvoji okupacija koja je dovela do konflikta za mnoge nevine ljude. Bilo žrtve napada 7. listopada u Izraelu ili napada na Gazu, sve žrtve ove dehumanizacije. Kako da se tome odupremo?"

Britanski redatelj, koji je židovske vjeroispovijesti, za BBC je pak rekao:

"Mislim da je u ovome filmu sadržano ono što mi kao ljudska bića radimo jedni drugima. Druge doživljavamo manje značajnima, drugačijima od sebe. To nekako, korak po korak, vodi do strahote".

Glazerov film "Zona interesa", koji je primio nagradu za najbolji međunarodni film, tematizira upravo holokaus te pripovijeda priču o obitelji nacista Rudolfa Hössa, koja je živjela tik do Auschwitza. Höss je za spomenuti koncentracijski kamp, u kojem je ubijeno više od milijun Židova, bio zadužen od 1940. do 1943. godine.

Film, koji je snimljen na njemačkom jeziku, bio je nominiran u pet kategorija.

Jasan stav zauzela je i mlada pjevačica Billie Eilish koja se na dodjeli nagrada pojavila s bedžem koji poziva na prekid vatre u ratu Izraela i Hamasa. Bedževe su nosili, piše CNN, i njen brat Finneas, glumac Mark Ruffalo, redateljica Ava DuVernay, komičar Ramy Youssef te glumica Quannah Chasinghorse. Eilish i Finneas ove su godine trijumfirali u kategoriji najbolje originalne pjesme ("What Was I Made For" iz "Barbie").

"Pozivamo da se odmah i trajno prekine vatra u Gazi. Pozivamo na mir i dugotrajnu pravdu za ljude Palestine", objasnio je Youssef svoj potez reporteru Varietyja.

Bedževe su na crvenom tepihu nosili i Misan Harriman, redatelj kratkog filma "The After" i Kaouther Ben Hania, redateljica i scenaristica dokumentarca "Četiri kćeri", prenosi Mirror.

Bedževima je prethodilo otvoreno pismo američkom predsjedniku Joe Bidenu, koje je potpisalo gotovo 400 umjetnika. Na listi potpisnika našla su se i imena nominiranih glumaca Americe Ferrere ("Barbie") i Bradleyja Coopera ("Maestro").

image

Jonathan Glazer, James Wilson, Leonard Blavatnik

Patrick T. Fallon/Afp/Profimedia/Patrick T. Fallon/afp/profimedia

Politička izjašnjavanja dodjelama nagrada nisu strana. Još se pamti poruka koju je glumac Marlon Brando 1973. godine odaslao poslavši domorodačku glumicu Sacheen Littlefeather da u njegovo ime odbije nagradu za najboljeg glumca. Glazbenica Annie Lennox u svoje je pak vrijeme na dodjeli nagrada Grammy pozivala na prekid vatre na Bliskom istoku.

Propalestinska poruka čula se i izvan same dodjele. Stotine ljudi svojim su prosvjedom nekim od najvećih holivudskih zvijezda prepriječili put do dvorane te time uzrokovali njihovo kašnjenje na svečanost, piše The Guardian. Neki od prosvjednika vikali su: "Prekid vatre - sada! Oslobodite Palestinu" te nosili transparente na kojima je pisalo "Nema nagrade za genocid". Jedna od uzvanica kojima su prosvjednici prepriječili put navodno je bila i zvijezda "Barbie" Margot Robbie.

Katey Rich (Vanity Fair) na X-u je napisala da joj se "propalestinski prosvjedi čine vjerojatnim razlogom" kašnjenja Oscara.

Govora je bilo i o ratu u Ukrajini. Naime, Oscara je primio i dokumentarac "20 dana u Mariupolju", piše The Guardian.

"Ovo je prvi Oscar u povijesti Ukrajine", riječi su kojima je redatelj Mstislav Černov započeo svoj govor. Osim da je "počašćen", vidljivo emotivni filmaš dirljivo je poručio: "Da barem nisam napravio ovaj film. Da barem mogu ovo zamijeniti za to da Rusija nikada nije napala Ukrajinu, okupirala naše gradove. Da barem mogu sva priznanja zamijeniti za to da Rusija nije ubila desetke tisuća mojih sunarodnjaka. Želio bih da oslobode sve zarobljenike, sve vojnike koji štite svoju zemlju i civile u zatvorima. Ali ne mogu promijeniti prošlost".

Pozvao je, među ostalim, i da se ne zaboravi ljude Mariupolja i one koji su dali živote te govor završio pozdravom "Slava Ukrajini".

Dodjela filmskih nagrada sinoć nije prošla niti bez referenci na američku politiku i spominjanja bivšeg američkog predsjednika Trumpa.

"Je li ikada bilo goreg voditelja Oscara od Jimmyja Kimmela? Njegov uvodni monolog zvučao je kao govor osobe gore od prosjeka koja se previše trudi biti ono što nije i nikada neće moći biti. Riješite se Kimmela i zamijenite ga, možda drugim ispranim, ali jeftinim ‘talentom‘ ABC-ja Georgeom Slopanopoulosom. Uz njega bi svi na pozornici izgledali veći, jači i glamurozniji", stoji u Trumpovoj objavi koju je Kimmel pročitao prije proglašenja najboljeg filma.

"Također, večeras i godinama, stvarno loš, politički korektni šou - nepovezan, dosadan i vrlo nepošten. Zašto naprosto samo ne daju Oscare onima koji ih zaslužuju. Na taj će se način njihova publika i rejting možda podići s dna", piše također u objavi koju je Trump završio svojim sloganom "MAKE AMERICA GREAT AGAIN!".

Pročitavši dio spomenute objave, Kimmel je upitao: "Ok, dakle, vidite možete li pogoditi koji je bivši predsjednik upravo ovo objavio na mreži TruthSocial. Netko? Ne? Pa, hvala Vam, predsjedniče Trump. Hvala što gledate, iznenađen sam...nije li Vam vrijeme za zatvor?".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:42