JEDAN OD VODEĆIH NA SVIJETU

ANIMAFEST NA VELIKOJ PREKRETNICI Kako zadržati konkurentnost na međunarodnoj sceni

Novost ovogodišnjeg izdanja je konkurencija za hrvatske filmove koja će sa 17 radova dati presjek domaće produkcije, ali i biti prilika da se domaći autori predstave svijetu

ZAGREB - Animafest - Svjetski festival animiranog filma, koji će se održati od 9. do 14. lipnja u Zagrebu, ove godine prvi put spaja svoje kratkometražno i dugometražno izdanje, a u konkurenciju dovodi 177 filmova iz 40 zemalja.

Festival se do ove godine održavao bijenalno, u kratkometražnom i dugometražnom izdanju, no zbog porasta produkcije na području animacije sada se to mijenja. "To je velika prekretnica za nas, na koju smo se odlučili jer se produkcija sve teže mogla pratiti u bijenalnom ritmu, kao i trendovi te filmovi koje smo htjeli da publika vidi", rekla je producentica festivala Vjera Matković na konferenciji za novinare. Željeli smo i da Animafest dodatno razvija i zadrži svoju konkurentnost na međunarodnoj sceni i ostane jedan od vodećih svjetskih filmskih festivala animiranog filma, dodala je.

Ustvrdila je da o značajnom porastu produkcije najbolje svjedoči što se ove godine prijavio gotovo jednaki broj filmova kao za bijenalno izdanje - 1605 filmova iz 77 zemalja, među kojima je čak 83 dugometražnih filmova.

Novost ovogodišnjeg izdanja je konkurencija za hrvatske filmove koja će sa 17 radova dati presjek domaće produkcije, ali i biti prilika da se domaći autori predstave inozemnih profesionalcima i predstavnicima svjetskih festivala. Većinom su to mlađi autori, koji će se za nagrade boriti uz one afirmirane, Joška Marušića, Ivane Guljašević, Pavla Štaltera i Zlatka Boureka.

Program kratkometražnog natjecanja, za koji je od 758 radova izabrano 38 filmova, i dalje je središnji festivalski program i imat će najbolje termine prikazivanja u Kinu Europa, rekao je umjetnički direktor i jedan od selektora festivala Daniel Šuljić.

Istaknuo je kako su, kao i uvijek dosad, u izboru dugometražnih filmova na prvom mjestu bili originalnost i kreativnost, a tek onda 'box office'. Festival je jedna od rijetkih prilika da se ti filmovi vide tamo gdje ih treba gledati, u kinima, jer se niti slike ne gledaju u reprodukcijama nego u originalu, napomenuo je Šuljić.

Članica selekcijskih komisija Petra Zlonoga izdvojila je nekoliko novih trendova primijećenih u ovogodišnjoj selekciji - sve složeniji produkcijski standardi rezultirali su fantastičnim likovnim kreacijama, no postali su i duži pa je konkurencija za ulazak u natjecanje bila oštrija a broj odabranih filmova manji.

The Master, remek-djelo estonskog majstora lutka-animacije Riha Unta

Festival ponovno spaja već afirimirane i nove autore. Svoje najnovije uratke donose dobitnici Animafestove nagrade za životno djelo Paul Driessen i Priit Parn, Andreasa Hykadea, Theodora Usheva ili Torill Kove, koja je nominirana za Oscara. Među ostalim, prikazat će se "The Master", remek-djelo estonskog majstora lutka-animacije Riha Unta, aktivistički uradak "Suleima" sirijskog redatelja Jalala Maghouta, "Eager" Amerikanke Allison Schulnik i "Zepo" Cezara Diaza Melendeza.

Tu su i tri hrvatska filma, "Levitacija" Marka Meštrovića, estonsko-hrvatsko-danska koprodukcija "Life with Herman H. Rott" Chintis Lundgren, te "Wiener Blut" Zlatka Boureka i Pavla Štaltera o progonu Židova u Drugom svjetskom ratu.

Estonsko-hrvatsko-danska koprodukcija 'Life with Herman H. Rott'

Za dugometražno natjecanje odabrano je osam filmova, među ostalim, dugogodišnjih znanaca zagrebačkog festivala, Signe Baumane i Billa Plymptona te hrvatski film animatora Dalibora Barića i skladatelja Tomislava Babića "Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji", brazilski "The Boy and the World" i "Song of the Sea" Tomma Moorea nominiranog za ovogodišnjeg Oscara. "Nekoliko dugometražnih filmova primjereni su djeci, kako bismo im pružili priliku za susret s nečime što nije roba na metre koja se uobičajeno nudi na komercijalnim TV kanalima", ocijenio je Šuljić.

Studentski program donosi 43 odabrana filma, izabranih između njih skoro 700 s raznih škola animacija, među kojima je Selekcijska komisija najboljom proglasila Akademiju za umjetnost i dizajn Bezalel.

Poseban gost festivala je velikan francuskog i svjetskog animiranog filma Michel Ocelot, "pjesnik animacije i istraživač medija", dvostruki laureat Animafesta kojemu će se ove godine na otvorenju dodijeliti nagrada za životno djelo. Prikazat će se njegovi najnoviji filmovi koji još nigdje drugdje nisu prikazani, te presjek njegova dosadašnjeg rada.

Povezanica filmskog i popratnog programa bit će obilježavanje 150. godišnjice izdavanja slavne knjige Lewisa Carrolla "Alisa u zemlji čudesa", a najavljeno je i drugo izdanje Međunarodnog znanstvenog skupa o animiranom filmu Animafest Scanner te izlazak festivala u muzeje, galerije i javni prostor. Animafest će se održavati u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:41