HOLLYWOOD PUN K'O BROD

'BUDUĆNOST BI MOGLA BITI JOŠ I BOLJA' Rekordan promet na kino blagajnama širom svijeta u 2016.

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.03.2017. u 15:19

Zagreb, 121216.
CineStar Arena Imax, Laniste.
Premijera filma Rogue one: A star wars story, redatelja Gareth Edwaeds-a.
Na fotografiji: Ana Stunic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

Film 'Rogue One: Priča o ratovima zvijezda' jedan je od megahitova zaslužnih za rekordan promet. Na fotografiji: Svečana premijera u Cinestaru Arena Imax

Prihodi na kino blagajnama izvan Sjeverne Amerike činili su gotovo 75 posto ukupnog globalnog prometa, nasuprot 63 posto unazad deset godina

NEW YORK - Na kino blagajnama diljem svijeta u 2016. godini zabilježen je rekordan promet od 38,6 milijardi dolara, premda su prihodi izvan sjevernoameričkog tržišta pali prvi puta u 12 godina zbog drastičnog posustajanja prodaje karata u Kini, pokazali su podaci te industrije.

 

Rekordan promet na globalnoj razini ostvaren je dobrim dijelom zahvaljujući megahitovima "Kapetan Amerika: građanski rat" i "Rogue One: Priča o ratovima zvijezda". Brojka predstavlja povećanje za jedan posto u odnosu na 2015. godinu, objavilo je Američko filmsko udruženje (MPAA).

 

"Kontinuirano visoki prihodi od kino ulaznica pokazuju da su za publiku širom svijeta kinematografi i dalje najvažniji medij za iskustvo sjajnih priča", kazao je Chris Dodd, čelnik MPAA, lobističke skupine koja predstavlja šest najvećih filmskih studija.

 

"U SAD-u i Kanadi ključni pokazatelji navode na zaključak da bi budućnost mogla biti još i bolja, s obzirom na učestali odlazak u kino ponajprije mlađih demografskih skupina i raznolikih zajednica", dodao je.

 

Prema godišnjem statističkom izvješću toga udruženja, u sjeverno-američkim kino blagajnama ostvareno je 11,4 milijarde dolara prometa, odnosno dva posto više nego u 2015. godini, pri čemu je 246 milijuna ljudi pogledalo barem jedan film u kinima.

 

Na kino blagajnama izvan Sjeverne Amerike ostvaren je promet od ukupno 27,2 milijarde dolara, što je za 100 milijuna dolara manje nego u godini ranije, ponajviše zbog dramatičnog posustajanja rasta prometa u kino blagajnama u Kini, navodi se u priopćenju.

 

Prodaja karata u drugom najvećem gospodarstvu svijeta godinama je snažno rasla da bi u 2016. skliznula jedan posto, na 6,6 milijardi dolara. U 2015. poskočila je čak 49 posto,

 

Premda se pad prometa na kino blagajnama izvan SAD-a i Kanade čini malenim, riječ je o njegovu prvom smanjenju od 2005. godine. Podatak će izazvati zabrinutost u američkim filmskim studijima koji se sve više oslanjanju na sve brojniju srednju klasu u zemljama u razvoju.

 

Prihodi na kino blagajnama izvan Sjeverne Amerike činili su gotovo 75 posto ukupnog globalnog prometa, nasuprot 63 posto unazad deset godina, prenosi Los Angeles Times.

Izdvajamo