PREDSJEDNICA ŽIRIJA

Film Irene Škorić otvara festival dokumentarnog filma u Beogradu

 Biljana Gaurina / CROPIX

Zagrebačka filmska redateljica Irena Škorić predsjednica je međunarodnog žirija na 58. festivalu kratkog i dokumentarnog filma koji danas počinje u Beogradu i traje do 3. travnja.

Otvaranje festivala svečano će početi svjetskom premijerom filma Irene Škorić “Rastanak 2”, koji se prikazuje izvan konkurencije. Riječ je o autoironijskom komentaru na nastavke filmskih hitova. Zbiva se tijekom jednog ranog jutra kad protagonisti “Rastanka 1”, otac (Ivan Brkić) i njegov sin (Asim Ugljen), odlaze na filmski set na kojem treba početi snimanje nastavka. Međutim, to je ujedno i prvi hrvatski nastavak igranog filma koji se nadovezuje na kratki film “Rastanak”, kojim je scenaristica i redateljica Irena Škorić osvojila 16 nagrada po raznim svjetskim festivalima.

Kako je “glavna zvijezda” u filmu “Rastanak” nekada u nas toliko popularni automobil Zastava 101, “stojadin”, tako i u “Rastanku 2” otvaranje će upotpuniti i film Beograđanke Mine Đukić “Yugo, kratka autobiografija”, dokumentarna priča o najpoznatijem nacionalnom automobilskom brendu.

Osim Irene, u žiriju su još i Vladimir Blaževski, filmski redatelj, Milorad Glušica, direktor fotografije i profesor na beogradskom FDU, te španjolski redatelj Ventura Dural i gost iz Beča, profesor filma na bečkom sveučilištu Rainer Maria Koeppl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 06:37