20. ANIMAFEST

Kina će napuniti žestoki crtići

 Damjan Tadić/CROPIX
450 filmova, 40 zemlja, 120 stranih gostiju statistika je 20. Animafesta. Dolaze oskarovci, veliki svjetski studiji i hitovi

ZAGREB - Ovogodišnje izdanje Svjetskog festivala animiranog filma posvećeno je kratkometražnoma animiranom filmu, a filmovi će biti prikazani od 1. do 6. lipnja u četiri natjecateljska programa i tri panorame u kinima Europa, Tuškanac i Movieplex.

O programu Animafesta u kinu Tuškanac danas su govorili umjetnički direktor Krešimir Zimonić te festivalske producentice Olinka Vištica i Vjera Matković, a tom prilikom predstavljena je i jedna od pet festivalskih špica, djelo nagrađivanog švicarskog redatelja Georgesa Schwizgebela. Autori ostalih špica su Ana Marija Vidaković, Darko Bakliža, Veljko Popović i Krešimir Pernek.

Houplainova Logorama

- Natjecateljski program Animafesta dat će presjek najbolje animacije iz protekle dvije godine. Primjerice, veliko natjecanje obuhvatit će 39 filmova. Uz filmove koji tek počinju festivalski život, u konkurenciji je i cijeli niz već nagrađivanih filmova: “Jako se ponosim tobom” Dona Hertzfelda koji je osvojio Grand Prix u Sundanceu, Oscarom nagrađena “Logorama” Ludovica Houplaina, “Reci nešto, molim te” irskog autora Davida O’Reillya koji je osvojio nagardu Cartoon d’Or za najbolji europski animirani film.

U toj konkurenciji je i “Stroboskopski šum” austrijskog redatelja Manuela Knappa, primjer pravog eksperimentalnog filma koji direktno utječe na ljudska osjetila - istaknula je Vjera Matković. Dodala je kako će popratni program obuhvatiti raspon filmova od klasika sve do predstavnika suvremene animacije.

Projekt Cartoon East

Vištica je, pak, rekla kako će jedan od gostiju biti i japanski animator Koji Yamamura, s Umjetničkog sveučilišta u Tokiju, dobitnik Animafestove nagrade za najbolju školu animacije, te predstavila projekt Cartoon East.

- Ta organizacija obuhvaća festivale animiranog filma iz regije tj. Slovenije, Srbije, BiH, Slovačke i Rumunjske. Svaki od umjetničkih direktora tih festivala predložio je po jedan film, a tijekom Animafesta žiri će odlučiti koji će se od tih filmova natjecati za Cartoon d’Or - jedinu europsku nagradu za kratki animirani film - pojasnila je Vištica. Hrvatski kandidat je “Moj put” Veljka Popovića i Svjetlana Junakovića.

Životno djelo

U sklopu Festivala bit će predstavljena tri velika svjetska animacijska studija ACME Filmworks, Folimage i Aardman, a u programu Majstori animacije - opusi Frédérica Backa, Karela Zemana i Jacquesa Drouina. Animafest će Backu dodijeliti nagradu za životno djelo.

Stvari s kojima se volio igrati Dušan Vukotić

Organizatori Animafesta su najavili i dvije izložbe: “Od stripa do filmskog platna - Belgijski strip i animacija” koja će biti postavljena u Galeriji ULUPUH. Druga izložba je “Dušan Vukotić Vud - čovjek koji se igrao”. Prema riječima organizatora, “izložba se neće baviti samo klasičnim pregledom rada i fascinantnim rezultatima jedne plodonosne karijere, nego i poveznicama između kreativnosti i inspiracije. Za Dušana Vukotića je vječna inspiracija bila igra; igranje tehnikama, stilovima, režijom, likovnošću, glazbom. U njegovu radu sve je nalikovalo dječačkoj mašti i dječačkim snovima, željama, inovacijama, dalekim svjetovima i nedokučivim spoznajama”. Izložba posvećena Vukotiću bit će otvorena 2. lipnja u kuli Lotrščak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:50