ANIMAFEST

Varšavska je sada stožer animatorskog plemena

 Davor Krajač/Cropix
Krema svjetske produkcije u selekciji Većina hrvatskih kulturnih festivala vani ne znači puno. No ne i Animafest

ZAGREB - Većina hrvatskih kulturnih festivala - ma kako bili dobri ili lokalno omiljeni - izvan naših granica ne znači više od točkice na zaslonu radara. Svakog lipnja zajedno se nanovo uvjerimo kako s Animafestom stvari srećom ne stoje tako.

‘Ronioci na kiši’

Obilje živopisnih gostiju, te brojna mlada lica s udaljenih kontinenata napučili su i ovog tjedna središte Zagreba i prisjetili nas nanovo na činjenicu koju katkad zaboravljamo: koliko su Animafest i Zagreb dragi svjetskom animatorskom plemenu.

Dvadeseti Animafest unio je takav kozmopolitski dašak u pokislu i poluograđenu Varšavsku ulicu i donio niz zanimljivih filmova. U glavnom natjecanju u utorak i srijedu prikazano je šesnaest naslova i nekoliko koji su djelo starih zagrebačkih znanaca. Među njima je Estonac Priit Parns filmom “Ronioci na kiši” nastalim u suautorstvu s njegovom suprugom, bjeloruskom animatoricom Olgom Parn.

Film prati noć dvoje supružnika. On je ronilac koji spašava putnika s nasukanog putničkog broda. Istodobno, roniočeva supruga mirno spava i proživljava u snu dramatične noćne more. Zamisao Olge i Priita Parna je jasna: s jedne strane uzbudljivo se banalizira i prikazuje kao rutinsko, a s druge strane se nešto banalno poput noćnog počinka predstavlja kao uzbudljivo.

Bračne krize

Među zanimljivim naslovima prvog dijela festivala je i “Spine” (Kralježnica), film kanađanina Chrisa Landretha koji je 2004. dobio Oscara za svoj film “Ryan”. Landreth se bavi dokumentarnim i realističnim situacijama koje vizualizira kroz 3D animaciju s jakim ndrealisatičkim elementima.

Dvije retrospektive

Takav je i “Kralježnica”, film koji kao da je tematski izašao iz neke zbirke Raymonda Carvera. Priču o nesretnom braku izuzetno debele žene i umornog, emocionalno izmučenog supružnika Landreth psihološki suptilno ljušti sloj po sloj. Bračna kriza tema je i filma “Obiteljski portret” Britanca Josepha Piercea. Bračni par s dvoje djece dolazi fotografu na slikanje u trenutku kad je uzajamna netrpeljivost na vrhuncu. U ponedjeljak je prikazan program posvećen Ja- cquesu Drouinu, koji je jedini na svijetu prakticira “igličasti ekran”, a utorak je bio posvećen i Fredericu Backu.

Vudova igra

Animafest je odao počast i Dušanu Vukotiću, oskarovcu i jednom od utemeljitelja legendarne Zagrebačke škole. U galeriji Lotrščak otvorena je konceptualna izložba “Dušan Vukotić - Vud - čovjek koji se igrao”. Autori su izložili autiće, vlakiće, bojice i kojekakve igračke koje su ostale iza slavnog animatora. Kroz tu hrpu predmeta neodoljive retro arome nastoje prikazati Vukotića u novom svjetlu, kao razigranog maštara koji je u sebi imao mnogo dječjeg. Hommage je zaokružen projekcijom njegova igranog filma “Gosti iz galaksije”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:48